Верховенство права

19 грудня 2016 року Відділом освіти Кам’янка-Бузької райдержадміністрації Львівської області, за результатами аукціону, який відбувся 17 листопада 2016 року в системі електронних закупівель «Prozorro», було акцептовано пропозицію ДП «Молтекс Нафта і Газ» компанії «Молтекс Бізнес» на закупівлю 357 750 метрів кубічних природного газу. Вартість товару склала 3 434 400,00 гривень.

Всього в аукціоні приймали участь три учасника: ТОВ «Нотокс», ТОВ «Енерго Прайм» та ДП «Молтекс Нафта і Газ» компанії «Молтекс Бізнес». Найменшу ціну запропонувало ТОВ «Нотокс» - 2 786 872,50 гривень, яка виявилась на 647 527,50 гривень менше, ніж запропонував учасник-переможець торгів. Проте, пропозиція учасника була відхилена у зв’язку із відсутністю реєстру наданих документів та інформації про технічні, якісні характеристики предмета закупівлі.

Наступну нижчу ціну запропонувало ТОВ «Енерго Прайм» - 2 790 450,00 гривень, яка виявилась на 643 950,0050 гривень менше, ніж запропонував учасник-переможець торгів. Однак, пропозиція ТОВ «Енерго Прайм» була відхилена через відсутність у витязі з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань КВЕД на провадження господарської діяльності щодо предмету закупівлі.

Проте, не дивлячись на зауваження замовника, наданий учасником витяг все ж таки містить необхідний КВЕД щодо здійснення господарської діяльності із оптової торгівлі твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами та відповідає зазначеному предмету закупівлі.

Отже, тендерний комітет замовника не помітив чи навмисно вигадав неіснуючі підстави та відхилив пропозицію учасника, яка могла зекономити бюджету 647 527,50 гривень.

За допомогою аналітичної платформи «YouСontrol» -https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/31252602/, яка займається дослідженням та моніторингом станом українських компаній та бізнес-розвідкою, Громадській організації «Верховенство права» вдалося з’ясувати, що переможець торгів - ДП «Молтекс Нафта і Газ» компанії «Молтекс Бізнес» засновано ще в листопаді 2000 року із статутним капіталом 4 033 382,87 гривен. Директором підприємства є Василь Зварич, засновником підприємства є Панамська компанія «Молтекс Бізнес», а кінцевими бенефіціарами два громадянина Панами – Татіана Ітсель Сальдана Ескобар та Фернандо Енріке Монтеро Де Грасія. Підприємство почало брати участь в державних закупівлях тільки з листопада 2016 року.

З метою запобігання втрати коштів платників податків, Громадська організація «Верховенство права» звернулася в компетентні органи Львівської області, а також до замовника торгів, з вимогою провести перевірку на предмет противоправних дій чиновників, притягнувши винних осіб до відповідальності і розірвати договір.