ZIK

У місті Жовква на Львівщині працює найбагатший районний суддя України. Згідно з рейтингом, що його склали громадські активісти на підставі оприлюднених електронних декларацій, слуга Феміди Зорян Оприск увійшов до топ-10 найбагатших суддів.

Про це йдеться у сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне. Львів» на телеканалі ZIK.

Статки слуг Феміди проаналізували активісти проекту «Просуд». Вони, за їх словами, мають на меті очищення судової системи від непорядних суддів.

«Ми автоматично взяли і проаналізували усіх суддів за пунктом 12 з декларації, де є грошові активи і готівкові кошти, потім додали прибутки родини та отримали результат. На основі цього склали рейтинг», – розповіла координатор проекту «Просуд» Катерина Бутко.

Найбільше готівки упорядники рейтингу виявили у суддів Господарського суду Києва. Вони посідають першу та другу сходинки десятки. Далі ідуть судді з інших регіонів України.

На четвертому місці – Зорян Оприск з Жовкви, яий зберігає готівкою понад 12 мільйонів гривень. Чоловік – єдиний у списку, хто працює у районному суді. Всі інші є працівниками господарських, апеляційних, окружних та адміністративних судів обласних центрів.

«Мені невідомо, звідки вони це взяли», – відповів суддя на прохання журналістів прокоментувати свої статки.

Якщо переглянути електронну декларацію пана Оприска, окрім мільйонної готівки, там є кілька квартир, житлових будинків, земельних ділянок і три автомобілі. Скільки конкретно – і сам суддя назвати не може.

«Я користуюся однією квартирою і одним авто. Мені не належить жодна квартира. От будинок, вказаний у декларації, я його не маю. Дружина його купила і продала», – сказав районний суддя Жовківщини Зорян Оприск.

Тепер статки пана Оприска мають перевірити в НАБУ. Його колег така матеріальна забезпеченість не дивує. Мовляв, до роботи у судді він займався підприємницькою діяльністю.

«Я йому говорив про це, а він каже, що все заробив чесно, що вже прийшов у суд працювати з тими заробленими грішми. Він стверджує, що то заробив у бізнесі. Нехай тепер доказує і показує, що і як є», – зазначив суддя Жовківського районного суду Львівської області Володимир Микула.