1 9325415631Комунальні монополісти Львова – ЛКП «Львіводоканал», «Львівтеплоенерго», «Львівелектротранс» та «Залізничнетеплоенерго» щороку отримують десятки  мільйонів гривень (у 2017 році – більше 100 млн грн) на поповнення статутних капіталів з міського бюджету та раніше проводили значну кількість допорогових закупівель у місті Львові. Про це повідомляє Центр громадського моніторингу та досліджень

У квітні 2017 Львівська міська рада внесла зміни до свого рішення «Про здійсненння електронних закупівель у м. Львові», вивівши з-під його дії замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання. Відтак, чотири найбільші комунальні підприємства міста уникнули обов’язку проводити конкурентні закупівлі на суми від 50 тис.грн. та 500 тис.грн. На сьогодні пороги для даних ЛКП підвищились до 1 млн грн на товари і послуги та 5 млн грн на роботи.

«Центр громадського моніторингу та досліджень» неодноразово звертався до представників мерії з попередженням, що такі дії спричинять освоєння коштів громади міста цими ЛКП в ручному режимі, тобто без проведення конкурсного відбору в системі ProZorro.

Як показав аналіз, комунальні монополісти Львова скористались таким правом на повну. Починаючи з травня 2017 року 92% (79,7 млн грн) усіх закупівель за допороговими значеннями комунальники здійснювали шляхом підписання прямих угод з підприємцями і лише 8% закупівель проводились на конкурентних торгах. А в грудні 2017 року відсоток конкурентних допорогових закупівель знизився всього до 1,99%.

Для порівняння, частка прямих угод, які заключали інші структурні підрозділи Львівської міської ради за цей же період становить 55 %, в свою чергу конкурентних торгів – 45 %.

2018 15847584163

Перевагою допорогових конкурентних торгів є, насамперед, проведення аукціону, а відтак і економія публічних коштів, можливість вибору якісних послуг серед низки поданих пропозицій, а також зменшення потенційних корупційних ризиків за рахунок відкритості процедури закупівлі.

Натомість, непрозорі угоди з підприємцями залишають відкритими питання, якими саме критеріями керувались замовники у виборі свого контрагента, чи мала місце корупційна складова та чи була вартість замовлення найбільш економічно вигідною.

Як бачимо, зміни до рішення міської ради «Про здійснення електронних закупівель у м. Львові» дали можливість комунальним підприємствам взагалі не перейматися  економією бюджетних коштів та забезпеченням добросовісної конкуренції. І хоч у 2017 році місто Львів отримало 1 місце в рейтингу “прозорості”, який досліджувала команда  “Transparency International Україна”, зараз ситуація не така однозначна.