tender14541514Відділ освіти Яворівської районної державної адміністрації вкотре порушує вимоги Закону під час проведення публічних закупівель. Цього разу експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» виявили грубі порушення на закупівлях вугілляшкільних меблів та дитячого харчування. Про це повідомляє Центр громадського моніторингу та досліджеть.

Так, 20 вересня 2017 року, за результатами відкритих торгів відділ освіти підписав договір з ТОВ «Вуглеторфзабезпечення» на поставку кам’яного вугілля. Вартість угоди – 2,186 млн грн.

На закупівлі змагалось ще три учасника, які запропонували товар дешевше, однак тендерний комітет відхилив найбільш економічно вигідні пропозиції. Причиною відхилення ТОВ «Енерго Пройм», яке пропонувало поставити вугілля за 1,603 млн грн, стала начебто протермінована банківська гарантія.

Як показав аналіз, така причина відхилення була неправомірною, оскільки відділ освіти встановив строк дії забезпечення тендерної пропозиції – не менше 90 календарних днів з дня її розкриття. На цій закупівлі розкриття пропозицій відбулось 7 серпня, а банківська гарантія ТОВ «Енерго Пройм» діяла до 05 листопада, тобто рівно 90 днів.

Також на цій закупівлі відділ освіти допустився і інших помилок, зокрема не оприлюднив проект договору в окремому файлі разом із тендерною документацією, вимагав від переможця ряд довідок та витягів з ЄДР, які і так можна переглянути у відкритих реєстрах, а також змінену цінову пропозицію за результатами аукціону.

Таких же порушень відділ освіти допустився і на іншій закупівлі шкільних меблів, а також, всупереч закону, на цих торгах освітяни вимагали від переможця торгів оплатити послуги консультантів, якими ті користувались під час проведення даних торгів.

До цього списку порушень додався і можливий незаконний поділ предметів закупівель, в результаті чого освітяни уникнули обов’язку проведення відкритих торгів. За нашим підрахунком, у 2017 році відділ освіти мав би провести 6 відкритих торгів, однак предмет закупівлі (цемент, перевезення школярів, автозапчастини та інше) освітяни розбили на менші суми, чим умисне уникнули конкурентних торгів.

ГО «Центр Громадського моніторингу та дослідження» звернувся в Західний офіс держаудитслужби з вимогою перевірити виявлені нами порушення та притягнути винних осіб до відповідальності.