25589745 321771978307370 1559099157 nНаступного року КП ЛОР «Доля» проводитиме розкопки на Личаківському кладовищі. За свідченнями львів’янки Галини Сагайдаківської, там 1951 року було таємне масове захоронення закатованих НКВС СРСР. Свідчення підтверджують і офіційні дані. Про це пише «Львівська газета».

«За даними архівних документів 50-х років, там проводили поховання людей з моргів або лікарень. Ми проконсультувались з колегами з Литви, адже в них була подібна ситуація на кладовищі у Вільнюсі. Тому не виключаємо, що там можуть бути не лише особи зі шпиталів, а й жертви політичних репресій», – повідомив директор КП ЛОР «Доля» Святослав Шеремета.

Як додав Шеремета, у 2017 році на території земельної ділянки кооперативно-садівничого товариства «Світоч» (6-й Топольний провулок) пошуковці ексгумували 300 людських останків. Зокрема, на цій території під час пошуково-ексгумаційних робіт було знайдено й останки 63 немовлят. На спецкладовищі віднайшли 50 поховальних ям з масовими та груповими могилами. За попередніми висновками, найімовірніше, в них захоронені люди з військових госпіталів та жертви пересильної тюрми часів Другої світової війни.

«Ці пошукові роботи дуже складні. Ми ще не стикалися з таким в Україні. Подібних ситуацій не мали навіть пошуково-ексгумаційні організації за кордоном. Складність полягає в масштабі злочинів комуністичного режиму і морально-психологічному навантаженні. Під час робіт ми знаходили останки немовлят, навіть траплялися випадки, що знаходили останки ненароджених дітей», – розповів Святослав Шеремета.

Разом з останками археологи знайшли артефакти побуту похованих. Серед них пробірки з ліків, гребінець, монети датовані 1938-1941 роками, також хрестики, медальйони та посуд.

Пошуково-ексгумаційні роботи з виявлення останків жертв політичних репресій КП ЛОР «Доля» спільно з Меморіальним музеєм «Територія терору» продовжать 2018 року.