vlasti sobirajutsya unichtozhit vseh svinei v odnom iz krymskih raionov 90332 27Функціонери Краєвої податкової адміністрації Польщі проводять посилений контроль пунктів пропуску на східному кордоні у зв’язку поширення вірусу африканської чуми свиней (АЧС). Одним із чинників, що впливають на поширення хвороби, вважають ввезення харчів до Польщі з цього напрямку. Про це інформує Польське радіо.

«Посилений контроль необхідний особливо тепер з огляду на зростання числа людей, які перетинають східний кордон Польщі у зв’язку з періодом Різдва і Нового року в наших сусідів. Загалом торік ми затримали майже 200 тонн продуктів тваринного походження, які перевозили подорожні, перш за все на прикордонних переходах з Україною, але також із Білоруссю та Росією. Вони підлягають знищенню», – сказав Пйотр Поґожельський з Митного департаменту Краєвої податкової адміністрації.

Головна ветеринарна інспекція вважає, що продукти харчування, незаконно ввезені з-за меж Євросоюзу, могли вплинути на розвиток вірусу африканської чуми свиней у регіоні Варшави. Останній випадок появи цієї хвороби там підтвердили останнього четверга.

Протягом минулого року польські митники виписали близько 3,5 тисячі штрафів щодо осіб, які не дотримувалися заборони ввезення продуктів тваринного походження з-поза меж Європейського Союзу.

Нагадаємо, 26 вересня 2017 року було виявлено спалах захворювання африканської чуми свиней в особистому селянському господарстві в селі Грозьово Львівської області, що на кордоні з Польщею. А на початку вересня міністр сільського господарства Польщі Кшиштоф Юрґєль повідомив про плани міністерства спорудити огорожу вздовж кордону Республіки Польща з Білоруссю та Україною, яка запобігала б переміщенню диких свиней.

Як пише polukr.net, на думку експертів, причиною появи африканської чуми свиней у Польщі були заражені цим вірусом дикі кабани, які зайшли на територію країни з Білорусі. Довжина огорожі – 729 кілометрів. Вартість її спорудження – 130 мільйонів злотих (30 мільйонів євро). Міністерство фінансів Польщі обіцяло виділити таку суму.

Від моменту появи АЧС у Польщі 14 лютого 2014 року виявлено понад 90 вогнищ цього захворювання у трьох воєводствах: Підляському, Люблінському та Мазовєцькому. Також виявлено майже півтисячі випадків зараження АЧС у диких кабанів.