kha laz a183 t3 ei 0031 20101108 rdНа завтрашній сесії Львівської міської ради депутати знову візьмуться за питання виплати заборгованості за придбані до ЄВРО-2012 автобуси ЛАЗу  підприємству «Оптимум-Фактор», наближеному до російського бізнесмена Ігоря Чуркіна. Про це інформує  Львівський портал.

Як зазначається, у четвер на сесії депутатський корпус поставлять перед справді складною дилемою: голосування знову винесуть питання про підписання меморандуму із ТзОВ «Оптимум Фактор» про повернення йому давніх заборгованих 20 млн грн АТП-1 перед ЛАЗом за автобуси до Євро-2012.

Через борги перед ЛАЗом, суд арештував автобуси комунального підприємства АТП-1 у Львові. Про це під час сьогоднішньої зустрічі з громадою міста розповів мер Львова Андрій Садовий.

За словами міського голови, наразі арештованими є всі автобуси, які має в своєму розпорядженні комунальне підприємство - а це 140 одиниць транспорту, які кусують на маршрутах міста.

"На АТП-1 працює 410 людей і всі ці люди є сьогодні під питанням, бо якщо ці всі автобуси арештують, вони можуть залишитись без роботи. До того ж велика частина транспортного сполучення міста буде паралізована", - зазначив Андрій Іванович.

На думку Садового, врятувати ситуацію можна лише сплативши 19 мільйонів гривень боргу фірмі "Отимум Фактор",  яка пов’язана з колишнім керівником ЛАЗу, російським олігархом Ігорем Чуркіним. 

Додамо, що ця сума це - борг міста перед ЛАЗом за автобуси, які були придбані міською владою перед початком футбольного Євро-2012.

Так, директор АТП-14631 Андрій Дума зазначив, що громада міста стала заручником необдуманих рішень чиновників.

«Складне питання! Заручниками стала громада міста, від необдуманих рішень чиновників, але шантажувати депутатський корпус арештом комунального майна – це вже занадто», – написав він.

Своєю чергою юрист та громадський активіст Юлій Рудницький зауважив:

«АІС не наважиться зупинити транспорт міста. Це буде удар насамперед по ньому. Шалений. Так шо не ведіться на тупі розводи. Підгрунтя цього питання зовсім інше, а при детальному розборі його не складно побачити».

Як відомо, у жовтні 2017 року міські депутати погодили меморандум про співпрацю між АТП №1 та ТзОВ «Оптимум-Фактор», яким з міського бюджету для АТП виділяється 19 мільйонів на погашення заборгованості за автобуси до «Євро-2012» перед «Львівським автобусним заводом». Власне частку у ТзОВ «Оптимум-Фактор» має Таїсія Саніна – дружина росіянина Ігоря Чуркіна, який свого часу розорив ЛАЗ.

Більшість закуплених за 41 мільйон автобусів простоює в автопарку АТП №1 в несправному стані.

У Львівській міській раді заявили, що таки планують виконати рішення сесії щодо виплати 19,5 млн грн факторинговій компанії «Оптимум-Фактор» за автобуси «ЛАЗ», що були закуплені  у 2012 році.

Вже вкінці жовтня 2017 року під час сесійного засідання депутати скасували своє рішення про виділення 19,5 млн грн підприємству «Оптимум-Фактор», що викупило борги міста за автобуси “ЛАЗ”.