1 vl5vckmbpZw8SRk6JN39OAЗ метою запровадження повноцінної системи сортування в області, Львівська ОДА закупила три повноцінні сучасні сортувальні лінії. Про це повідомила прес-служба ЛОДА.

"Стартуємо із питання сортування у Львівській області. Відтак, ми вже закупили три сортувальні лінії, що будуть встановлені на трьох полігонах області", - повідомив під час брифінгу директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук.

Відтак, сортувальні лінії знаходитимуться у Дрогобичі, Самборі та Новояворівську.

"Із січня найбрав чинності закон щодо заборони захоронення неперероблених відходів. Кожне підприємство, яке приймає сміття, має його сортувати. Плануємо цього року закупити ще 5 ліній сортування, тож маємо надію, що через три роки Лвівщина буде мати на всіх полігонах сортувальні лінії, що дасть можливість максимально відсортовувати сміття", - зазначив начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич.

Повноцінно запрацює система вже навесні. 

"Окрім того, ми розробили Стратегію управління відходами до 2030 року, у межах якої передбачення функціонування 7 регіональних полігонів, що будуть безпечні для середовища. Планується будівництво 4 сучасних комплексів із утилізації сміття, вже 2 інвестори визначились з земельними ділянками, одна в Дрогобицькому, а інша - у Миколаївському районі. Найближчим часом буде оголошено про громадські обговорення, щоб дати можливість інвестору розпочати розробку проектно-кошторисної документаці, що триватиме майже 6 місяців. Тож до кінця року маємо намір почати будівництво", - додав Назарій Романчук.

Зазначимо, що з метою зменшення кількості сміття, яке захоронюють на полігонах, у Львові відновили систему роздільного збору твердих побутових відходів.  Перевізники встановили додаткові контейнерні майданчики для збору пластику, паперу та скла.