Представники польських міст, зокрема Варшави і Любліна, не можуть сказати, наскільки реальною є ідея вивезення твердих побутових відходів до Польщі.

Про це вони заявили вчора, 20 січня, на публічному обговоренні стратегії поводження з ТПВ у Львові, пише ZIK.

Так, начальник відділу охорони навколишнього середовища міської ради м. Люблін Марта Смаль-Чудік  у коментарі журналістам зазначила: «Я не можу робити якісь конкретні заяви, тому що це питання не в компетенції міста чи області, а загальнонаціонального рівня. Наразі немає конкретної позиції. Я знаю, що від мера Львова надійшов лист до мера Любліна,і вони мали переговори. Але наразі жодної конкретної позиції немає. Ми розуміємо, яка складна ситуація склалася у Львові. Однак поки що можемо допомогти лише своїм досвідом».

За словами Марти Смаль-Чудік, у Польщі запроваджені нові юридичні положення щодо поводження з відходами, які були визначені директивами Євросоюзу.

«У Любліні немає сміттєспалювального заводу. Тому все сміття спочатку потрапляє на підприємство, де здійснюється його механічно-біологічна переробка. Після цього деяка сировина потрапляє на рециклінг (переробка відходів, - ред.), інша ж використовується як альтернативне паливо. А та частина сміття, яка не потрапляє переробці, потрапляє на полігон. Мешканці ж мусять сортувати сміття за п’ятьма напрямками», - розповіла вона.

А от у Варшаві є і сміттєспалювальний завод, і всі лінії переробки сміття, в тому числі компост для «зелених відходів». Та на питання, чи зможе Польща приймати сміття зі Львова, директор відділу поводження з побутовими відходами міста Варшави Йоланта Кшивєц відповідає: «Це дуже тісно пов’язано з політичними рішеннями, оскільки це може призвести до екологічних наслідків. Спочатку треба провести юридичний аналіз і після цього вже говорити, наскільки це можливо… З технічної сторони, в нас є обладнання, яке в змозі переробити таку кількість сміття. Але з юридичної точки зору це все вимагає детального вивчення».

Як відомо, міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що львівське сміття готові приймати за кордоном, однак у міській раді ще не продумали механізм для цього. Невідомо, хто за це платитиме і як вантажівки перетинатимуть кордон.

Як повідомлялося, влада Львова має домовленості про вивезення брикетованого сміття. Міський голова Львова Андрій Садовий не виключає, що його транспортуватимуть за кордон.