tombinskiy1 650x410Польського дипломата удостоєно Відзнаки блаженного священномученика Омеляна Ковча, повідомляє Польське радіо.

Відзнака блаженного священномученика Омеляна Ковча призначається за діяльність на благо діалогу та примирення. Яна Томбінського нагороджено, зокрема, за підтримку польсько-українського діалогу і системної трансформації в Україні.

Польський дипломат Ян Томбінський є послом Європейського Союзу при Ватикані. Раніше, у 2012-2016 роки, був послом Польщі в Україні. За освітою він германіст та історик. У минулому активіст Незалежного руху студентів у Яґєллонському університеті в Кракові. Займався фехтуванням, був віце-чемпіоном Польщі.

На запитання, що найбільш потрібне для польсько-українського примирення, Ян Томбінський сказав: «Відмовитися від агресії та мови агресії. Уникати стереотипів та узагальнення. Робити іспит сумління, щоб могти розмовляти з другим і шукати його іспиту сумління».

Відзнаку блаженного священномученика Омеляна Ковча у суботу 27 січня вручив у Римі глава УГКЦ, Святослав Шевчук. У неділю 28 січня всі п‘ятеро лауреатів зустрінуться з папою Франциском.