c48e3184dd4612569d8e6acd98088d79Сучасна будівля зі скла та бетону постане на вул. Торосевича, 8 на місці колишньої  їдальні «Полонина». Вона складатиметься з торгівельно-комерційних приміщень, закладів харчування та готелю. Площа п'ятиповерхової комплексу становитиме 6, 2 тис. кв. м, забудова земельної ділянки - майже 80 відсотків. Інформація про об’єкт оприлюднена на сайті львівської транспортно-будівельної компанії «Еталон», яка зводитиме комплекс, пишуть Джерела Трускавця.

Як повідомили в інформаційному відділі «Еталону», замовлення на розробку проекту реконструкції будівлі у Трускавці отримане від приватного підприємства «Квітка Полонини». За даними аналітичної системи YouControl, керівником фірми є дрогобичанин Віктор Возняк, який володіє 56 % внеску до статутного фонду. Приватне підприємство придбало приміщення їдальні у 2008 році, земельна ділянка на вул. Торосевича, 8 також є його власністю, вона межує з першою санітарною зоною охорони мінеральних джерел Трускавця.

Тому у квітні 2013 року, коли «Квітка Полонини» купувала ділянку у міста, рішенням сесії  № 510 Трускавецька міська рада наклала обтяження щодо її використання: заборонила проведення робіт по забудові частини цієї території, площею 0,0545 га зі сторони, що примикає до межі першої зони санітарної охорони мінеральних джерел. Отже, забудувати тоді практично усю ділянку, збільшивши площу існуючого об’єкту - 1, 2 тис. кв. м, у кілька разів, як це планується нині, було неможливо.

c23e661c44f6981a7d959d79f88c0a8dВиглядає на те, що Віктора Возняка такий варіант абсолютно не влаштовував. Він неодноразово публічно обвинувачував попереднє керівництво Трускавця у перешкоджанні його підприємницькій діяльності. І на місцевих виборах 2015 року пан Возняк доклав зусиль для перемоги свого давнього товариша Андрія Кульчинського. Медійні ресурси Віктора Франковича «Алсет» та «Твоє радіо» піарили виключно цього кандидата.

Зусилля не минули намарне – пан Кульчинський гарно віддячився: ще на початку його каденції трускавецький водоканал отримав вливання з міського бюджету. Для тих, то не в темі, нагадуємо Віктор Возняк - директор «Альфи Плюс», яка є співзасновником ТзОВ «Трускавецький водоканал». Фірма зажила собі недоброї слави у місті через невиконання  інвестиційних зобов’язань щодо концепції цілодобового водопостачання Трускавця.Вже притчею во язицех стала історія продажу «Альфі Плюс» 132 га землі біля питного водосховища, яку активно лобіював екс-мер Лев Грицак.Директором трускавецького водоканалу більше десяти років був брат Віктора – Володимир Возняк, який залишив підприємство з мільйонними боргами.

Щодо бізнес-проекту «Квітки Полонини» на вул. Торосевича, 8, то, як повідомив завідувач відділу містобудування та архітектури ТМР Зеновій Кушнір, торік у жовтні підприємство звернулося із заявою про надання містобудівних умов та обмежень для реконструкції належного йому приміщення. Однак отримало відмову через наявність обмеження щодо будівництва, яке планувалося на частині земельної ділянки, що межує з першою санітарною зоною охорони мінеральних джерел. Ця заборона перешкоджала реалізації масштабного проекту торгівельно-розважального комплексу.

А 22 листопада 2017 року на розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заяви від ПП «Квітка Полонини» до Трускавецької міської ради про визнання недійсним пункту рішення сесії, ухваленого у 2013 р., та частини договору купівлі-продажу землі щодо обмежень на частину ділянки. Провадження у справі було відкрите вже 24 листопада, а 14 грудня - ухвалене рішення. Тобто розгляд справи відбувся у надзвичайно стислі терміни!

Цікавим є такий нюанс – представник міськради наполягав на застосуванні  строку позовної давності, тривалістю у три роки, який щодо рішення сесії № 510 уже минув. Однак суддя розпочав відлік не з моменту прийняття  рішення у 2013 році, а з дня реєстрації цього рішення в Державному земельному кадастрі 05. 12. 2014 р.І, посилаючись на те, що позивач звернувся з позовом 22. 11. 2017 р., суддя вирішив, що строк позовної давності не проґавлений. Що саме мотивувало суддю до таких висновків – залишається лише здогадуватися.

Позов «Квітки Полонини» був задоволений повністю - суд скасував пункт 1.1  рішення Трускавецької міської ради № 510, яким накладалися обмеження на частину ділянки. Міська рада, відшкодувавши позивачу 3 200 грн. судового збору, апеляційне оскарження не подавала! Тож 22 січня управління архітектури видало містобудівні умови та обмеження для реконструкції будівлі на вул. Торосевича, 8 під заклад громадського харчування, торгівлі та готельного комплексу. Цим документом дозволено висотність будівлі – 23 м, максимально допустимий відсоток забудови ділянки – 76%, червоні лінії на вул. Торосевича Генпланом не встановлені.

- Далі замовник діятиме у відповідності до законодавства – розроблятиме проект, який має пройти експертизу, опісля – отримає дозвіл на початок будівельних робіт, - говорить головний архітектор Трускавця Зеновій Кушнір. – Ми проект не погоджуємо, тому не в праві вимагати від забудовника дотримання, скажімо, гуцульського стилю. Вони хочуть зробити будівлю у склі, аби вона легше виглядала і сприймалася. Наприклад, я тішуся, що приведуть до ладу занедбане приміщення колишньої їдальні. На мою думку, комплекс - привабливий і вписується у загальну концепцію паркової забудови.

Натомість користувачі соцмережі Фейсбук розділилися у поглядах: одні стверджують, що у курортному парку Трускавця така гігантоманія за кілька метрів від родовища мінеральних вод є неприпустимою, іншим, навпаки, до вподоби урбаністичний стиль.

Будівництво розпочнеться найближчим часом - торік у жовтні «Квітка Полонини» отримала дозвіл міського відділу Держархбудконтролю для проведення підготовчих робіт