DEF37A86 516E 4D3A 8F91 3AB419CC4B1D w1023 r1 sСенат Польщі близько трьох годин ночі (за київським часом) в четвер прийняв без поправок закон про інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків. Про це повідомляє 112 канал.

За ухвалення цього законопроекту проголосували 57 сенаторів, в основному правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS), проти - 23 сенатора опозиційних сил, а двоє сенаторів утрималися.

Протягом дня в Сенаті спочатку в комісіях, а потім на засіданні верхньої палати парламенту велася бурхлива дискусія про те, яким буде зміст цього закону.

Депутати опозиції наполягали, що цей законопроект є невдалим і його потрібно змінити, оскільки він вводить цензуру в Польщі на ведення дискусій у питанні вини поляків за злочини під час Другої світової війни і погіршує стосунки з іншими країнами, зокрема Ізраїлем і США.

У той же час, провладні депутати наполягали, що законопроект потрібно прийняти із запропонованими поправками, щоб уникнути ситуацій, коли Польщу і польський народ безпідставно звинувачувати в злочинах проти євреїв у роки війни.

Польський Сейм 26 січня схвалив законопроект, що передбачає кримінальне покарання за публічні звинувачення на адресу Польщі у злочинах, скоєних під час Голокосту, у пособництві нацистської Німеччини, військові злочини або злочини проти людяності. Законопроект забороняє використовувати словосполучення "польський табір смерті" при описі концтаборів, що існували на території окупованої Польщі. Будь-який громадянин країни, а також іноземець, який порушив закон, буде засуджений до виплати штрафу або тюремного ув'язнення строком до трьох років.

Поправки законопроекту також передбачають кримінальну відповідальність за заперечення Волинської трагедії і пропаганду "бандерівської ідеології". МЗС України висловило стурбованість з-за прийняття цього документа. Світове співтовариство піддало його критиці як такий, що "заперечує Голокост і зображає в непривабливому світлі українців". Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що виступає категорично проти прийняття цього закону. Пізніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що має намір "ретельно проаналізувати" закон про інститут національної пам'яті.

"Новий закон про Інститут національної пам'яті, схвалений вчора сенатом Польщі, спрямований в першу чергу на українців, які мешкають зараз у цій країні.

Ось що читаємо в обґрунтуванні: 
"беручи до уваги зростаючі міграційні рухи з України, коли носії ідеології українського націоналізму і адепти світогляду опертого на прославляння формувань, які скоїли геноцид, все більше представлені в Польщі, що також призводить до напруженості у польсько-українських відносинах". 
Наступний шмат тексту неменш цікавий - виявляється закон покликаний нормалізувати міжнародні відносини (він вже це зробив - свідчення реакція України, Ізраїля, США) та підтримати "справді демократичні спільноти в Україні". Зважаючи на те, що в Україні цей закон позитивно сприймають виключно проросійські сили стає зрозуміло кого збираються підтримувати польські політики", - відреагував Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович у Фейсбук.