5 35154156Міністерство оборони не отримало низку квартир для військових, які забудовник, ТОВ «Будімекс», мав передати в рамках договору про пайову участь в будівництві житла у Львові. Про це стало відомо з ухвали Шевченківського районного суду м. Львова від 24 січня цього року, пишуть "Наші гроші. Львів"

Військова прокуратура Львівського гарнізону в рамках досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42015140410000672 від 18.09.2015 року підозрює, що службові особи Західного управління капітального будівництва Міністерства оборони України здійснили розтрату державного майна шляхом умисного недоотримання квартир.

Згідно з документами в судреєстрі, 21 січня 2005 року Західне управління капітального будівництва Міністерства оборони України уклало договір з ТОВ «Будімекс» на пайову участь у будівництві житла. Тобто «Будімекс» отримав право на будівництво житлового комплексу на земельній ділянці загальною площею 0,4296 га на вул. Мечникова, 16 у Львові, а взамін військові мали отримати житлову площу – 18% від загальної площі квартир в об’єкті.

Втім у 2016 році міністр оборони погодив заміну будинку, де військові мають отримати квартири. Так, «Будімекс» мав передати житло не на Мечникова, а на вулиці Шевченка, 134, втім відсоток житла для військових зріс з 18 до 25%. Житло на Мечникова було б лише в двох кілометрах від центру Львова, в хорошому районі міста, а на Шевченка – в чотирьох кілометрах, що в суттєво дешевшому районі.

Фактична загальна площа квартир в будинку на Шевченка, 134 складала 7669,8 кв.м, житлова – 4415 кв.м. Згідно з ухвалою суду, забудовник передав військовим 17 квартир, загальна площа яких складала 1383,6 кв. м, житлова 705,9 кв. м. Тобто це 18% від загальної площі квартир або 16% від житлової. Однак в будь-якому випадку не обіцяні 25%.

Згідно із судовою будівельно-технічною експертизою, на яку посилається військова прокуратура, житлова площа, яку не отримало Західне УКБ МОУ від ТОВ «Будімекс», становить 674,7 кв. м. Втім, як підрахували саме таку площу, в ухвалі не роз’яснено.

Нині військова прокуратура в рамках досудового розслідування хоча встановити ринкову вартість одного квадратного метра житлових приміщень кожного поверху будівлі за адресою на вул. Мечникова на момент передачі житла. А тому попросила суд надати дозвіл на доступ до інвентаризаційної справи. Суд клопотання задовольнив.

ТОВ «Будімекс» (32115127) було створено в 2002 році. Тепер компанія має іншу назву – «Дас Результатс». У 2006 році директором фірми став Макарчук Віктор Антонович. Людина з повністю таким же ім’ям була керівником Західного управління капітального будівництва Міністерства оборони України у 2005-2006 роках.

Після Макарчука директором «Будімексу» став Богдан Приступа, який нині керує ТОВ «Зелений бір» Богдана Козака, брата нардепа від «Опозиційного блоку», відомого митника та податківця Тараса Козака.

Першими власниками «Будімексу», і які ж були на момент підписання договору з військовими та отримання погодження міністра про зміни, в реєстрі вказано киянина Михайла Сетенко, львів’ян Віктора Трішкіна та Володимира Ганюка.

Останній є батьком першого заступника начальника Головного управління ДФС у Львівській області Руслана Ганюка. Віктор Трішкін, а також Ганюк та Сетенко, були власниками компаній «Керамбуд» та «Бетонбуд», які нині належать Сергію Медведчуку (екс-голова ДПА у Львівській області, брат Віктора Медведчука, який очолював адміністрацію Леоніда Кучми) та згаданому Богдану Козаку.

У вересні 2016 року власниками «Будімексу» стала інша трійця: Люся Шепіта, Юлія Сивуляк та Микола Качмар. Шепіта була співвласницею ТОВ «Магнат-РР», а одним із її бізнес-партнерів виступав Микита Поз – йому належить фірма, яку місцем праці вказував Тарас Козак. «Магнат-РР» тепер належить тільки вже загаданому Микиті Позу та Богдану Козаку.

Нині власником ТОВ «Будімекс» (теперішня назва «Дас Результатс») є львів’янин Сергій Кучерук, а керівником Максим Горецький.