Колегія суддів Судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Львівської області залишила без задоволення апеляційну скаргу засновника газети «Експрес» Ігоря Починка, який в судовому порядку оскаржував закриття кримінального провадження щодо зловживання службовим становищем податківцями, які зменшили для ТОВ «Корпорація КРТ» суму податкових зобов’язань зі 189 до 4 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали суду від 16 січня, яку оприлюднили в Єдиному державному реєстрі судових рішень 30 січня, інформує НГ. Львів.

Нагадаємо, в 2011 році було проведено дві перевірки ТОВ «Корпорація КРТ» в рамках кримінальної справи за фактом умисного ухилення від сплати податків. Перша підтвердила факт безтоварності господарських операцій з купівлі товарно-матеріальних цінностей від 8 постачальників до ТОВ «Корпорація «КРТ». Було встановлено, що «Корпорація КРТ» завищила суму податкового кредиту, що призвело до заниження ПДВ на понад 74 млн грн. Крім того, товариство занизило податок на прибуток на понад 115 млн грн.

Однак друга перевірка встановила значно менші суми порушень: заниження ПДВ на 1,8 млн грн та податку на прибуток на 2,25 млн грн. Таким чином сума в 189 млн грн перетворилась на 4 млн грн. Цю значно меншу суму разом зі штрафними санкціями було сплачено до бюджету, а тому директора «Корпорації КРТ» Світлану Козинець звільнили від кримінальної відповідальності.

Дії київських та львівських податківців, чиї дії призвели до зменшення в 47 разів суми порушень «Корпорації КРТ», перевіряли в рамках кримінального провадження за фактом зловживання службовим становищем. Однак провадження закрили в кінці 2016 року.

Ігор Починок в судовому порядку оскаржував закриття розслідування проти податківців. Однак спочатку 30 травня йому відмовив слідчий суддя Галицького районного суду, а тепер і колегія суддів апеляційного суду.

На їх думку, слідчий у ході досудового розслідування по податківцям «всебічно, повно та неупереджено дослідив всі обставини кримінального провадження, надав їм відповідний аналіз і належну оцінку у їх сукупності».

Як вже писали «НГ. Львів», тепер вже нібито не можливо достеменно встановити, чи сума порушень була 4 млн грн, чи 189 млн грн, оскільки первинну бухгалтерську документацію, вилучену в «Корпорації КРТ», та оригінал акту першої перевірки не можуть знайти. Цих документів не має ані у матеріалах справи про обвинувачення директора «Корпорації КРТ», ані в матеріалах ще одного досудового розслідування, в якому налічується 297 томів та 9 мішків речових доказів. Матеріали всіх перевірок також передавали в Харків, куди «переїхала» «Корпорація КРТ», однак їх знищили в 2015 році у зв’язку з закінченням терміну зберігання.

«Корпорацією КРТ» володіли народні депутати Ярослав та Богдан Дубневичі, а згодом переписали цю компанію на інших осіб. В результаті фірма змінила назву спочатку на «Корпорація східні колійні системи», а потім – на «Східні колійні системи» та припинила діяльність.