DSC 00277 грудня 2017 року Верховною Радою України, прийнято Закон України «Про державний бюджет України на 2018 рік», у Прикінцевих положеннях якого, пунктом 9 внесено зміни до ЗУ «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 03.11.2016 року, яким визначено, що до 31.12.2018 року встановлюється мораторій на проведення органами держ. нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Про це повідомив громадський активіст Роман Салабай.

"Це означає, що планові заходи з державного архітектурно-будівельного контролю (адже акцент роблю саме на містобудівній проблематиці) не будуть здійснюватись взагалі в період з 01.01.2018 до 31.12.2018 року, а позапланові проводитимуться теж в період з 01.01.2018 до 31.12.2018 року ЛИШЕ за наявності виключних підстав, перелік яких визначений у Законі «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", - пояснює активіст.

До 31 грудня 2018 року позапланові заходи державного нагляду (контролю) здійснюються органами державного нагляду (контролю):

1) на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав проводиться органом державного нагляду (контролю) за погодженням Державної регуляторної служби (який є центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну регуляторну політику, політику з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, ліцензування та дозвільної системи у сфері господарської діяльності та дерегуляції господарської діяльності;

2) за письмовою заявою суб’єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;

3) за рішенням суду;

4) у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання;

5) у разі настання події, що має значний негативний вплив відповідно до критеріїв, затверджених Кабінетом Міністрів України, на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави;

6) для перевірки виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю).

Тобто, фактично провести перевірку нового об’єкта будівництва (п.1), замовником якого є юридична особа або ФОП практично нереально. Провести перевірку об’єкта, на якому вже здійснювалися заходи держархбуд контролю можна лише в межах виконання приписів, якщо останні були винесені при попередніх перевірках (п. 6) і не більше.

"Це не реально тому, що маю особистий досвід звернень (як голова ГО) до Державної регуляторної служби на предмет надання дозволу на проведення Держгеокадастром перевірки дотримання вимог земельного законодавства, зокрема замовником будівництва на вул.. Балабана, 12 (те одоробло, що на фото). Рішення суду (п.3) – надто довго, а особиста заява забудовника (п.2), щоб провели в нього перевірку – абсурд! Щодо решти (п.4, 5), то самі розумієте, що це дуже поодинокі випадки.

Крім того, згідно змін визначених пунктом 9 Прикінцевих положень ЗУ «Про державний бюджет України на 2018 рік», статтею 6 ЗУ «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» визначається, що дія цього Закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) органами, перелік яких встановлюється КМУ. 
Проте, станом на сьогодні, зазначений перелік КМУ не встановлений (в усіх офіційних джерелах така інформація відсутня).

Наостанок додам, що ДАБІ України зверталось до КМУ на предмет виключення органів держархбуд контролю з переліку органів, на яких поширюється дія цього закону. Позиція КМУ поки вичікувальна, але подейкують, що до позиції ДАБІ прислухаються, і таки дозволять здійснювати заходи державного архітектурно-будівельного контролю на загальних підставах!

Принаймні, від імені нашої ГО «Вектор Європейського Розвитку «ВАРТО»» відповідні листи/звернення направлені.

Підсумовуючи, скажу лише те, що вкотре переконався - кругова порука та відсутність політичної волі влади (усіх рівнів) до змін у сфері містобудівної, пам’яткоохоронної діяльності та збереження історико-культурної ідентичності наших міст призведе до жорсткішого опору з боку громади", - пише громадський активіст Роман Салабай на своїй сторінці у Фейсбук.