bjudzhetУнаслідок бюджетної децентралізації місцеві бюджети Львівщини не стали фінансово самостійними. Про це 23 січня повідомив директор департаменту фінансів Львівської ОДА Олег Демків під час звіту про роботу департаменту за 2016 рік та озвучення планів на 2017 рік.

«На жаль, зберігається незадовільна, несприятлива структура для місцевих органів влади. Лише 20% у складі місцевих бюджетів становить надходження податків та зборів (решту – дотації і субвенції з держбюджету, - ZIK). Децентралізація відбулася, але по-справжньому можна буде говорити про фінансову самостійність місцевих бюджетів лише тоді, коли питома вага податків і зборів становитиме не менше як 40-50%. Подальша робота щодо реформування міжбюджетних відносин має спрямовуватися у цьому напрямку», – повідомив О.Демків.

З його слів, у 2017 році держава переклала на місцеві бюджети додаткове навантаження.

«На місцеві бюджети передано видатки щодо освіти (окрім виплати зарплати), енергоносії у медицині. Це додаткове навантаження. Не вдалося вирішити на київському рівні проблему компенсації за пільгові перевезення. Міністерство освіти та Мінфін відійшли від формульного підходу у визначенні освітньої субвенції – що є недопустимим. Такого не було упродовж 15 років», – пояснив О.Демків.

Разом із тим, з його слів, у бюджеті 2017 року частково вирішено питання фінансування ПТУ, підвищилася на понад 40% зарплата бюджетникам. Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/01/23/unaslidok_detsentralizatsii_mistsevi_byudzhety_ne_staly_samostiynymy__golovnyy_1030295