22687944 1954174728157537 104421294944048126 nУ порядку денному сесії питання №19 – «Про затвердження Програми розвитку інфраструктури Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького». Сьогодні ознайомився з цієї Програмою, яка начебто необхідна для реалізації Стратегії розвитку музею. У мене ж склалося враження, що її хочуть протягнути для реалізації зовсім інших речей – під будь-яким соусом таки вибити гроші із бюджету на так званий Візит-центр (від зміни назви суть не змінилася), паркувальний майданчик, фестивалі і так далі. На все що завгодно, але не на пам’ятки.

Показово, що у переліку основних заходів із реалізації цієї програми – 2-им пунктом іде саме «Будівництво сучасного інформаційно-освітнього центру», далі ще з десяток пунктів про доріжки, тротуари, інформаційно-консультаційні центри, лекторій, умови для проведення «ще більшої кількості фестивалів» і... Лише останнім пунктом згадується «Збереження, реставрація та консервація існуючих об’єктів музею».

Не буду вкотре описувати, чому ще рік тому вимагав виділити кошти саме на порятунок безцінних пам’яток у Шевченківському гаю. Переконаний, що саме реставрація і збереження об’єктів музею мають бути в пріоритеті. Бо інакше замість унікального скансену можемо отримати лише фестивально-розважальну територію. Отож спочатку рятуємо і забезпечуємо належне утримання пам’яток – а вже потім зводимо все інше. Відтак пропонуватиму не підтримувати Програму у цій редакції. Врешті, якщо є окрема Програма розвитку інфраструктури, то де Програма щодо збереження пам’яток?

Документ має бути суттєво доопрацьований. Причому, як уже не раз наголошував, із залученням громадськості, експертів, журналістів.