13645356 1043527905700227 6300626080264772099 nДавно не було таких психологічно важких зйомок. Дитяча смерть - це та особлива тема, коли не маєш права переступити межу журналістської етики ані на міліметр. Треба розуміти стан батьків. Не просто розуміти, а ПОВАЖАТИ. Але сюжети про дитячу смерть знімати необхідно.

Багато людей впевнені, що журналісти кровожерливі, і їм плювати на почуття, головне, аби смажена тема. Не відкидаю, що такі екземпляри є в професії. Але для мене основне завдання - зупинити наступну смерть, навчити глядача на чужій помилці.

Сьогодні знімала про 10-тирічну дівчинку, яку збив водій на Пасічній. Цей матеріал дався дуже важко. Безмежно шкода батьків, дитину та водія, якому 62 роки. Так, водія також шкода. Уявіть собі людину, яка ніколи, навіть, у подумах не уявляла себе вбивцею. Яка все життя крутила кермо та заробляла цим на життя. Яка прожила життя, раділа онукам.... І тепер ця людина - вбивця. Дітовбивця. Як з цим жити?

Чоловік реально не бачив дівчинку, так само, як і вона не могла побачити його з-за паркану. Жахливий збіг обставин. Секунда. Мить. І горе, яке усвідомити неможливо.

Чому я вирішила це написати? Тому що, я хочу, щоб таких випадків поменшало.

Водії: коли ви відчуваєте за кермом тестостерон замість мозку, зупиніться! Пропустіть пішохода. Не сідайте за кермо на підпитку. Просто, згадайте, як миттєво помирає людина в ДТП. Ви собі це пробачите?

Батьки: хай ваші діти не все знають про гаджети, але досконало вивчать правила безпеки! Закладайте ці правила в їхні голівки від народження. Контролюйте малечу: де вона, з ким і що робить.

Я знаю, як більшість міркує: а у мене таке не трапиться. Це неправда. Я знімала вже сотні дитячих смертей, і кожні батьки саме так і думали. Це трапляється в секунду через пустощі, дрібниці, нерозуміння небезпеки.

Будь ласка, не дивіться сюжети, як чергову інформацію, яка влітає в одне вухо, а з іншого вилітає. Як скандальчик, який ви будете обговорювати та обсмоктувати.

Дивіться їх, як посібник по збереженню життя.

Від нового року діти гинуть та калічаться практично через день. Це вже епідемія. Давайте станемо відповідальними.