19275150 1885459445113317 7957829365283370396 n.lZ19NНе мав на меті особливу увагу приділяти цій темі, бо й так було багато написано та сказано. Але коли журналісти оприлюднили інформацію про те, що новий омбудсмен Людмила Денисова має бізнес в окупованому Криму вирішив знову повернутися до цієї тематики…

Багато сказано, але висновки так і не зроблені й українська законодавча влада продовжує грубо порушувати основний документ країни. Минулого тижня парламентарі проголосували за нового Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, члена партії «Народний фронт» Людмилу Денисову.

Не впевнений, що новий омбудсмен, в силу того, як її призначали зможе гідно та якісно впродовж п’яти наступних років виконувати свої обов’язки. Нагадаю, що згідно зі статтею 5 Закону «Про уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», кандидат на цю посаду повинен мати практичний юридичний досвід. Людмила Денисова хоч і має три освіти, юридичну зокрема, але на практиці її не використовувала, бо здебільшого займала керівні посади. Тому змушений констатувати, що професіоналізм кандидата до уваги не брали до уваги, а просто призначили на цю посаду «зручну для всіх» людину.

Цю думку підтверджує і процедура, за якою відбувався процес голосування у сесійній залі Верховної Ради. Спікер парламенту чи не навмисно проігнорував важливу статтю Закону про омбудсмена щодо закритого голосування, натомість послався на норми Закону про регламент, який повністю суперечить основному документу діяльності Уповноваженого з прав людини – як результат за Людмилу Денисову народні обранці проголосували звично, за допомогою відкритої електронної системи.

Ще одне, на що просто не можливо не звернути увагу: термін призначення нового омбудсмена минув на початку червня минулого року, а відтак необхідно було оголошувати конкурс на заміщення вакантної посади – цього так і не було зроблено. Не почули ми і звіту попереднього Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської, яка, нагадаю, заплющувала очі на факт побиття Юлії Тимошенко в Качанівській колонії.

Кожен новопризначений омбудсмен обіцяє бути на своїй посаді аполітичним, втім маємо досвід, який свідчить, що не завжди так є насправді. В нинішньому конкретному випадку пані Денисовій буде важко тримати баланс, оскільки призначали її на цю посаду внаслідок політичних домовленостей так званої більшості – БПП отримав свого голову Національного банку України, а «Народний фронт» - свого Уповноваженого з прав людини.

Народні обранці вкотре підтвердили те, що Закон їм не наказ. На першому плані – лише власні інтереси і бажання якомога довше втриматися на своїх посадах, маніакально контролюючи усі сфери життя нашої держави.