26169764 1589386491104500 1286817016368303323 nСкажу непопулярну думку. Я проти таких високих премій за медалі Паралімпіади. Проти зрівняйлівки у виплатах за "золото" паралімпійців з олімпійцями. Зараз це $125 тисяч за золоту медаль, 80 за срібну, 55 за бронзову. Це совкові підходи і понти середньоазійського штибу.

Вважаю, що для такої бідної держави, як наша, це непомірне навантаження (навіть для Олімпіади це багато, але то тема іншої розмови).

Але цього не розуміють урядовці й депутати. І от сьогодні Гройсман зустрічає паралімпійців у Борисполі й хвалиться, що коли мінспорту Жданов на уряді запропонував підняти виплати паралімпійцям за золото до 125 тисяч, всі були "за", ура, ви такі молодці, пишаємося, сила духу і все таке.

Паралімпійці справді молодці. Як і більшість звичайних українських інвалідів, які змушені долати смуги перешкод у повсякденному житті щодня.

Але. Підготовка одного паралімпійця державі коштує значно менше, ніж медаліста "звичайної" Олімпіади. На Паралімпійських іграх значно менша конкуренція (наприклад, у біатлоні в Пхенчхані серед 17 учасників було 7 українців, з них двоє виграли медалі). Та й, будьмо чесними, інформаційний розголос від перемог спортсменів з інвалідністю неспівмірний зі "звичайними" Олімпіадами і ЧС.

Такий підхід, який протягом довгих років сповідує уряд України, - це чистої води популізм, окозамилювання й обман.

У цивілізованих країнах так не прийнято.

Та нашій владі простіше заплатити 20 паралімпійцям, попіаритися на їх тлі, як сьогодні - і ще не кілька років забити на реальну підтримку сотень тисяч інвалідів-неспортсменів, на пандуси, на автобуси і тролейбуси, не пристосовані для візочників. На, на.

Весь той пафос, який сьогодні виголошували Гройсман і Ко - це прекрасно. Але хай би він попробував затягнути тестя-інваліда у візку в метро. Або принаймні спробував його провезти по тротуарах до Хрещатика.

Про лікування, протезування "малих українців" я взагалі мовчу.

Звичайно, 22 медалі (50 млн. грн.) коштують для уряду менше, ніж всі загальнодержавні програми, потрібні для інвалідів.

І показово, що Україна в медальному заліку зимової Паралімпіади випереджає Норвегію, Швейцарію, Британію, Нідерланди, які до цих змагань ставляться зовсім не так пафосно, як ми, зате в них інфраструктура для інвалідів - справді європейська, а не така як у нас.

Звісно, урізати премії за медалі - непопулярне рішення. Але потрібно нарешті ставати чесними. Зокрема і в питанні інвалідів та паралімпіад.

А так... Триває й загострюється змагання, хто в Україні більший Ляшко. І це огидно.

P.S. Іван Вербицький пише, що преміальних нарахувала аж 91 млн., бо платять не лише одному спортсмену за медаль, а й таку ж суму - гайдам незрячих і т.д. Може, я погано думаю про людей, але, знаючи нашу систему, підозрюю, що без хороших таких відкатів тут не обійшлося.