hytrovaМені вся ця історія із візитом Володимира Гройсмана до Львова виглядає на гру у доброго і злого поліціянта. Питання в тому, кого розводять?

«Шкло», «Нафтуся», «Яворівське море», «Розточчя». Відстані, - в межах кілометра від ділянки. Якби можна було придумати більш невдалий варіант для міського сміттєзвалища, його важко би було знайти. Ну, хіба перед львівською оперою чи мерією.

Та, й возити сміття за 40-50 км від Львова? Ви серйозно вважаєте це знайденим виходом із ситуації? Будемо за це платити бо «ну, а шо дєлать, а шо ви лічно можетє прєдложить»?

Хочу поговорити про гроші взагалі сміттєві, і з бюджету зокрема.

Тариф, що ми сплачуємо за сміття, складається з двох частин: за вивезення і за захоронення. Одна частина тим, хто поставив бачки і пильнує, аби вони не були переповнені, друга, - колись, - на упорядкування Грибовицького сміттєзвалища.

Говорити про те, що вивезення сміття в чіпких руках львівських можновладців, напевно, не треба. Це очевидно. Нехай через сьоме коліно, але воно таки їх кишені наповнює. Це їх бізнес. Ок. Припустимо, знаходиться такий підприємець, який каже, а фіг з ним! Нехай! І тут, до прикладу, така фраза від «мєсних» лупить йому кулею в лоба: «А за скільки ви будете у нас купувати сміття?». Тобто у тих, хто перевозить сміття, завод з переробки має його ще й купити (памятаймо, що і ті, і ті отримують гроші від оплат населення!). Тут, зазвичай, притомний інвестор зникає. Напевно. Цей потік, - зрозумілий.

Тепер про Грибовицьке сміттєзвалище. Памятаємо, що туди йшла друга частина від сплати, - на цивілізоване безпечне утримання. Зокрема, трамбування сміття, пересипання кожного шару глиною, аби ця сміттєва гора не хиталась, і не так горіла. Але, гроші на землю для пересипання крались теж. Тому гора впала. І вбила...

Але не це основний бізнес. Основний, - це незаконне сортування сміття, яке тривало щоденно без вихідних і приносило фантастичні прибутки. Я би була наївна, як колись, і сказала б що йшли вони винятково Садовому, але будьмо відверті. Ви вірите в те, що про цей бізнес не знали не кажу в міліції, прокуратурі і т.д., а в МВС, Генпрокуратурі тощо? Бо я не вірю. Поведінка Садового в останні місяці виглядає на те, що ним, як політичним трупом, прикриваються від куль і не дають йому покинути поле бою. АІС уже навіть не обурює, - над ним публічно регочуть. Адекватнй людині на це дивитсиь неможливо. Хто стоїть за цим жахом?

Сміттєві гроші в контексті сміттєпереробного заводу? Рахуємо. Чим більше циклів зібрано під одним дахом, - тим дешевші послуги для населення. Бо ніхто не платить одне одному всередині одного підприємства. Є такі гігіанти, що зацікавлені у електромережах, системах опалення, водопостачання і водовідведення. Під один завод.

Отож, в чому сила і привабливість сміттєвого бізнесу? Тобі платять за сміття, а потім ще й за те, що ти продаєш продукти його переробки. Так, заводи є різні. На виході після їх роботи із сміттям, - різний результат. Це чи продукт: добриво, пальне тощо, чи, до прикладу, електроенергія і тепло, які треба продати. Значить для цього має бути поблизу місто. Немале. Інакше ставити завод не вигідно.

Не вигідно його ставити й коли сміття поступає сортоване, тому що сортування сміття, - це ще одна складова доходності. 5 сортувальних ліній, соррі, сміттєпакувальних, в кожному районі Львова говорять про те, що чужих і досвідчених тут не чекають. Будуть й далі кострубато, нехтуючи здоров’ям і життям людей, грабувати самі.

В чому ще одна причина сміттєвого конфлікту у Львові? Напевно в тому, що ще не домовились про долі і частки. Всі без винятку, включно із найнижчою ланкою сільських і районних терпил, що мають "організувати погодження землі».

Маємо виставу? Щось вона, зараза, на Львівщині не йде! Будуть показово тримати сміття на вулицях до епідемії бубонної чуми? Не думаю.

Якби що, нагадую: ситуація в Неаполі тривала кілька років. Сміття з вулиць забирала армія. ЄС вимагав у Берлусконі вжити заходів, бо погрожував серйозними санкціями. Чого чекаємо? Особисто я, - італійської армії на львівських вулицях, - ну офігенно красива в їхнього десанту, берсальєрів, форма з чорним пір'ям!