maxresdefaultНа попередньому пленарному засіданні Львівська міська рада надала в оренду ТзОВ "Каньйон" земельну ділянку для будівництва багатоквартирного житлового будинку, що дасть можливість узаконити цій компанії незаконне будівництво. Це рішення викликало значну кількість коментарів в соціальних мережах та пресі. Причому однобоких - не можна узаконювати незаконні будівництва і все.

Трохи історії - У 2015 році рішенням сесії Львівської міської ради було продовжено ТзОВ «Каньйон» договір оренди земельної ділянки, орієнтовною площею ділянки 1,5 га, для обслуговування автостоянки. На підставі цієї ухвали було укладено договір оренди земельної ділянки, після чого управлінням архітектури й урбаністики департаменту містобудування було видано містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки на вул.Шевченка, 307а на будівництво готелю з приміщеннями обслуговування. Проте ТзОВ «Каньйон» з порушеннями земельного та містобудівного законодавства розпочало будівництво багатоквартирних житлових будинків.

Ключові слова "з порушеннями земельного та містобудівного законодавства".

Місто та ДАБІ спільно з прокуратурою звернулося з позовами про знесення самобуду, про розірвання договору оренди земельної ділянки. Суди виграні.

Проте забудовник на стадії будівництва розпочав продаж квартир і на момент розгляду справ в суді десятки сімей опинилися в жахливій ситуації.

Що можна було зробити - знести будинок, витративши на це мільйони з бюджету, загнати (саме загнати) мешканців в безперспективні суди, залишити їх в безвихідній ситуації, в якій місто не змогло б їм нічим допомогти.

Був і другий варіант - зобов'язати горе-забудовника привести документи в порядок, сплатити в бюджет необхідні кошти і ввести будинок в експлуатацію.

Місто, представники територіальної громади обрали саме другий спосіб.

Тепер відповідь активістці Олесі Дацко. Шановна пані, Олесю!
1) Процедура узаконення самочинного будівництва здійснюється згідно з вимогами законодавства, саме про це ми інформували прокуратуру.

2) Факт незаконного будівництва є встановлений рішеннями судів, які набрали законної сили, ніхто цього не заперечує і кримінальне провадження триває. Нехай винні будуть притягнуті до відповідальності.

3) Жодної квартири працвіники прокуратури в будинку на вул. Б.Хмельницького не отримали - ці квартири буде розподілено між соціально незахищеними черговиками та учасниками АТО. І стосовно квартир в цьому будинку не зверталися.

4) Львів'яни, які придбали квартири в цьому будинку залишаються львів'янами. Можу Вас з ними познайомити, до речі. Вони не в захваті від ситуації, яка склалася і прийшли до нас за захистом.

5) Власник земельної ділянки має право прийняти таке рішення.