1 31393473 1934959166535140 8740640630729867264 nСьогодні дуже багато людей приходить до священиків у справі порад про духовне життя, але в реальності розпочинають вести філософські або психологічні роздуми про своє життя.

Спостерігаючи це, хочу коротко роз’яснити, що то є духовне життя. Св. Тома Кемпійський окреслив його дуже чітко - це наслідування Ісуса Христа у тому як Він жив і навчав.

Наслідувати Ісуса покликані усі, хто себе називає християнином. І може це робити всюди і на різний спосіб: один у подружжі, другий - у монашестві, третій - у самітньому житті і так далі.

Наслідування Ісуса Христа - це не є дорога суцільних успіхів людських. Воно містить у собі і радість, і смуток, і страждання, і воскресіння. Але, наслідування Ісуса Христа надає сенсу людському життю і чіткого напрямку.

Таким чином духовне життя не слід плутати з психотерапією чи філософією. Сьогоднішня філософія - це спекулятивна наука, яка шукає сенсу і цілі, але не завжди переходить у практику життя.

Філософія може дуже допомогти у духовному житті, але ніколи його не замінить. Бо духовне життя передбачає тяжкий труд над собою у співпраці з Богом. А філософія вимагає вмілого використання людського розуму у пошуку істини.

Пишу це для того, щоб допомогти тим, які шукають незнаного і невідомого. Істина є відомою - кожен знаходить те, що шукає. У Церкві Христовій слід шукати зустрічі з живим Богом через молитву, а не філософських роздумів про Бога. Філософські роздуми є тільки сходинами до храму, але не храмом.