1 8956236217313786957З самого початку, в 2016 році, коли почали створюватися ОСББ, в актовому залі Франківської районної адміністрації відбулися перші збори ОСББ. На цих зборах ще тоді заступник голови Орест Тимчишин говорив про підтримку адміністрацією ОСББ. А що станом на сьогодні в 2018 році?

З 2016 по 2018 роки ОСББ неодноразово зверталися до адміністрації про проведення ремонтних робіт в двориках будинків, а особливо ремонт тротуарного покриття і доріг під будинками.

Візьмемо для прикладу будинок 46 по вулиці Володимира Великого. Правління ОСББ «СВІТЛИЦЯ-46» неодноразово зверталося до адміністрації району про ремонт тротуарного покриття і дороги під будинком, але завжди отримували стандартні відповіді – «ваш будинок не включено в титульні списки, коштів на ремонт не має». Але в цей же період кошти виділяються для будинків ЛКП і в титульні списки вони потрапляють. Як на посаді заступника голови адміністрації Франківського району, так і на посаді в.о. голови адміністрації Орест Тимчишин завжди підтримував будинки ЛКП, а будинки ОСББ залишалися осторонь.

От і тепер, коли ОСББ було ініціатором проведення ремонту тротуарів біля навколишніх будинків 40,42,44 і 46 по вулиці Володимира Великого, Франківська адміністрації розпочала робити в першу чергу для будинків ЛКП, а ОСББ знову отримало щасливого листа - «ваш будинок не включено в титульні списки, акт обстеження території не складено, якщо будуть виділені додаткові кошти в липні 2018 року, можливо буде розглянуто питання включення в титульні списки».

Якщо переглянути титульні списки, які були оприлюднені весною 2018 року, то в цих списках не було жодного ОСББ, а тим більше будинків ЛКП 40,42,44 по вулиці Володимира Великого. А тут непередбачено почалися роботи біля цих будинків. Для ОСББ на зборах було запропоновано мешканцям купити бруківку за свої гроші, а адміністрація тільки встановить. Коли було озвучено, що для 2000м2 на бруківку ОСББ потрібно буде витратити 320000 гривень, адміністрація дуже здивувалася за суму, але в той же момент в весняних титульних списках адміністрація закладала на ремонт тротуарів і дороги біля будинків 28 і 32 по вулиці Володимира Великого, де 1500м2 аж 950000 гривень. На цей аргумент працівники адміністрації тихо промовчали.

24 квітня 2018 року, Орест Тимчишин разом з депутатом міської ради Оксаною Рубай і її помічником зробили обхід території будинку 46 в присутності мешканців. Тимчишин навіть декілька разів зашпортався в модних мештах об нерівності і вибоїни покриття. Відповідально сказав, що візьме до уваги, розгляне це питання і повідомить.

Але увага залишилася увагою!

В будинку 46 проживає три сім’ї сліпих, багато інвалідів і пенсіонерів. До Франківської РА навіть зверталося Об’єднання сліпих, щоб посприяли укладенню бруківки, а менеджерам адміністрації байдуже. На звернення депутатів міської ради Оксани Рубай, Ігора Телішевського менеджери адміністрації тільки розводять руками і дають відписки - «акту обстеження не має і в титульні списки не включено». Громадською організацією «Рада Співвласників Житла» було скеровано скаргу до Міської ради в Департамент житлового господарства Ірині Маруняк, з вимогами навести порядок у відношенні Франківської адміністрації до ОСББ, а також скласти акт обстеження території біля будинку 46. Станом на 27 червня відповіді від Департаменту не було,а скоро липень.

Мене, як представника ГО «Рада Співвласників Житла» цікавить – « коли вже нарешті виконавчі менеджери адміністрацій міста, які отримують заробітну плату з податків мешканців, почнуть реагувати на потреби ОСББ? Людей, які своїми знаннями і силами відбудовують свої будинки, які були доведені ЛКП (ЖЕКами) до руйнівного стану. Може вистачить вже відмивати гроші мешканців через ЛКП і нарешті почати щось робити для людей!».