1 18556048 1863714587287803 6887880579027398990 nЧи то навмисно, чи то вимушено, але гірники країни знову залишилися без грошей, оскільки виплату зарплати їм затримують впродовж останніх місяців. Наголошую, що грошей не дають людям, які чи не щодня, йдучи на роботу, ризикують своїм здоров’ям та життям, і все це через недбале керівництво держави.

Складається враження, що чиновники просто вирішили заробляти (розуміється як «красти») на державній казні, а не зміцнювати її. Бо як тоді пояснити той факт, що минулого року уряд закупив імпортного вугілля на суму майже 3 мільярди доларів, при цьому українські підприємства простоюють, тому що їм нікуди продавати своє вугілля.

Водночас ПАТ «ДТЕК «Західенерго», попри домовленості, не погоджує і надалі жодного вагону на відвантаження вугільної продукції. Таким чином, на складах шахт збільшуються залишки, що негативно впливає на якість вугільної продукції і є небезпечним для всієї вугільної промисловості нашого регіону.

Очевидно, що такі дії чиновників скеровані на повне знищення Львівсько-Волинського вугільного басейну, адже цей комплекс створювався за умови тісної співпраці вугледобувної та теплової енергетики. А зараз вугілля для теплових електростанцій Західної України везуть аж зі Сходу за тисячу кілометрів. В підсумку – бізнесові інтереси в цьому питанні беруть верх, а на українську економіку, як й на українців, ніхто й не зважає.

…На шахтарях хотіла зекономити чи не кожна влада – протести гірників з вимогою виплати зарплати та розвитку галузі у Києві відбувалися щороку. На жаль, не є винятком і цей рік, упродовж якого Уряд уже заборгував працівникам шахт понад 800 мільйонів гривень, а необхідного фінансування на розвиток галузі так і не виділив, лишивши шахти напризволяще.

Наслідок такого бездіяння влади – шахти не модернізують, безпека роботи під землею – мінімальна. Практично весь Донецький вугільний басейн чотири роки як окупований незаконними терористичними організаціями й обурює той факт, що нинішня влада так і не запропонувала якісної програми розвитку шахт Львівсько-Волинського вугільного басейну, щоб посилити енергонезалежність країни.
Ще десять років тому Юлія Тимошенко ініціювала Закон України №345-17 «Про підвищення престижності шахтарської праці» і займалась цим питанням. Її ж наступники на посаді прем’єра зробили все можливе і не можливе, аби цей важливий Закон ліквідувати.

А тепер деякі «експерти» взагалі рекомендують Україні відмовитися від вуглевидобутку, пішовши найлегшим шляхом – закриття шахт, адже, звісно, руйнувати в рази легше й дешевше, аніж будувати та розвивати.