1 32313657 10216379722109523 7476876753336532992 nЦіна показухи. Лист управління освіти Львівської ОДА до районних відділів освіти із проханням забезпечити з кожного району по 50 учнів для участі в святкування Дня Незалежності виявився справжнім.

А я була впевнена, що це фейк. Бо це не вкладається в голові, якщо вимірюєш речі логікою та здоровим глуздом. Однак, з′ясувалося, що керівник департаменту освіти ОДА Л. Мандзій не заперечує того, що лист був розісланий. Його склали та розіслали її підлеглі, поки вона була на конференції. Однак, ніхто нікого не змушуватиме їхали до Львова, а учні просто запрошуються до цікавих та корисних заходів. Ок. Припустимо.
Я вирішила перевірити чи це добровільно і вчора повидзвонювала кого могла по районах і понаписувала кому могла. Я часто їжджу на зйомки по області, тому є знайомі майже у кожному районі. Я просила подізнаватися людей по своїх каналах яка ситуація і чи є елемент примусу. Бо одна справа запросити, а інше – змушувати. Так от зворотній зв'язок показав, що таки є факт примусу. Освітян змушують забезпечити відправку дітей до Львова. Найогидніше - це механізм виконання «парт-завдання». Голова районного відділу освіти тисне на підлеглих, щоб ті тиснули на вчителів, а ті вже на батьків, а батьки переконували свої дітей чи просто наказували їм збиратися в дорогу і приречено топали прасувати вишиванки, бо сорочка є, а почуття власної гідності нема… Отакий ланцюг совдепівського маразму. Жодна людина, яка надавала мені інформацію, не погодилася бути названою. Однак, інформація соціально значуща і я не можу її не оприлюднити.
Окрім дітей є завдання головам РДА забезпечити 50-70 дорослих з кожного району для участі в святкових заходах у Львові. Ну, але то таке, нехай дорослі самі за себе постоять. Нехай не їдуть, якщо не хочуть. Але діти!!! На завтра синоптики обіцяють 28-30 градусів тепла. Тобто 1000 дітей (20 районів по 50 дітей з кожного) має пектися на сонці бо… бо що? От навіщо? Мета? 
Згідно задуму ОДА діти мають випустити кульки в небо. На думку організаторів це корисно і цікаво для дітей. І це продумано і організовано «відповідно до концепції Нової української школи (виховання особистості, патріота, інноватора) Даруйте, але що інноваційного в випусканні кульок і відвідуванні музеїв? Як може виховувати патріотизм і розвивати особистість примусова поїздка до Львова? Тверде «ні» такій поїздці (якщо це з примусу) – оце і є розвиток особистості.
Ні, ну насправді нічого поганого в випусканні кульок нема. Як би не оці всі тухлі обставини. Навіть формулювання «просимо забезпечити приїзд бажаючих!!! дітей» цілком був би в етичних і моральних рамках і змінив би сутність. Бо хтось може і бажає. І працівники освіти не ганялись би за кількістю, нагинаючи ближніх і себе. Так от повернемося до флеш-мобу, випускатимуть діти кульки секунду, а паритимуться цілий день. Їхатимуть з районів з духоті в автобусах і тд. До того ж зараз канікули… діти мають якісь свої заняття. Це неповага до дітей. 
Кому це треба? Кому потрібно щоб ціною приниження гідності (бо якщо це не з власної волі, то страждає гідність людей, дітей) проводилися якісь сумнівні по своїй цінності заходи. Бо відзначення Дня Незалежності – це ж не захід. Це та світла енергія, яка наповнює серця людей. Радість і гордість за свою країну. Ці глибинні речі не мають нічого спільного із вишикуванням дітей і дорослих на площах. Зрештою, заходи на площах теж різні бувають. 
Я знаю, що ОДА може (якщо хоче) провести прості, але зворушливі та стильні заходи. То звідки ця тяга до помпезності? Гігантоманія завжди компенсовує відсутність якісної сутності. Шукайте якісну стусніть і не потрібно буде такої сумнівної форми. 
І окремо про батьків. Насправді цієї проблеми б не було б, як би батьки поважали своїх дітей і мали почуття власної гідності. Просто відмовялися і все. Їхали б лише бажаючі. Але сказати «ні» можуть лише одиниці. Здебільшого батьки бояться суперечити вчителям чи директору школи, щоб потім не відбилося на дитині. Але не розуміють, що їхня зрада інтересів дитини травмують дитину найважче, найболісніше. А це зрада. Зрада своєї дитини, якщо ти не враховуєш її інтересів і керуєшся страхом або підлабузництвом.