1 12106769 1510393599284467 6156056892908126577 n24 липня 2018 року Міністерством юстиції зареєстровано новий «Порядок створення груп продовженого дня у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти» (затверджений наказом МОН від 25 червня 2018р. №677) (надалі Порядок).

 Згідно з цим Порядком групи подовженого дня (ГПД) створюються та функціонують відповідно до рішення засновника закладу на основі наказу директора навчального закладу та фінансуються з місцевого бюджету.

Що потрібно робити та знати батькам, аби їх дитина потрапила до ГПД:
1. Написати Заяву директору школи та офіційно її зареєструвати, на той випадок, якщо директор не захоче формувати ГПД. Також в заяві вказати, що якщо буде відмовлено в наданні місця дитині в ГПД, то просіть директора надати обґрунтовану письмову відповідь, чому саме відмовлено. Це необхідно для подальшого оскарження дій директора школи або засновника.
2. Якщо у Вас вимагають якісь додаткові довідки, наприклад, з місця працевлаштування або податкової, на це немає законних підстав! Згідно з Порядком достатньо написати Заяву! Відвідувати ГПД мають право всі учні, батьки яких офіційно працевлаштовані або не працюють!
3. Заяви приймаються протягом року, тобто, якщо у Вас виникла необхідність влаштувати дитину до ГПД, наприклад, в листопаді, то без проблем – пишіть Заяву на ім’я директора школи. Тобто обмеження по часу на написання Заяв немає.
4. В Заяві Ви маєте право указати до якої години дитина може залишатися в ГПД, тобто учнів можуть відпускати з ГПД у зручний для батьків час. Є не законною вимога управління освіти, що дитина повинна знаходитись у групі 6 годин, не менше, інакше заяву від батьків не приймуть!
5. Кількість дітей в ГПД не повинна перевищувати 30 чоловік. Засновник на основі Заяв батьків може відкрити ГПД і з меншою кількістю дітей.
6. Якщо Вам кажуть, що немає приміщень для розміщення ГПД, вас обманюють, все одно вимагайте відкриття ГПД, повірте, приміщення знайдеться)
7. ГПД створюються для учнів 1-4 класів. Зараз можуть об’єднувати дітей в ГПД різних вікових груп, але вік не може перевищувати 2 роки. Тобто, в одну ГПД можуть бути зараховані учні 1 та 2 класу, або 2 та 3 класу, або 3 та 4 класу.

Гуртуємось для захисту прав наших дітей! Разом – ми сила!