18953022 1967413856617385 2728990062563994449 nДепутати (мали б) мають знати: у нас є 35 стаття Конституції. Стаття ця чітко каже, що "Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. А школа - відокремлена від церкви".

І якщо людина не страждає слабоумством, то з цього вона зрозуміє: на державному рівні ідею обов'язкового навчання школяриків певної релігії не приймуть, бо це прямо порушить норми Основного закону держави. А якщо ж все-таки приймуть... Етика християнства вчить нас добрих речей: любити ближнього, бути добрим, вірити і т.д. Якщо ці уроки прийняли б як обв'язкові до вивчення у всіх школах України, то аналогічну вимогу на всіх правах і на всіх парах висунули б інші релігійні спільноти.

Вони б також хотіли навчати дітей зі шкільної парти своїх добрих і позитивних норм. Наприклад, мусульмани мали б право, аби школярі вивчали заповіти з Корану - про гріховність лихварства, брехні, віроломства. Буддисти впровадили б вивчення норм дгарми - про потребу робити добрі вчинки, очишувати розум, вірити в карму та реінкарнацію. Юдеї б навчали читати Тору, вірити у братерство та визнання законних потреб людини. Ну, ви зрозуміли.

В той же час вивчення своєї етики у школах вимагали б (мали б право вимагати), наприклад, якісь послідовники Уоррена Джеффса (секта "Церква Ісуса Христа Святих останніх днів"). А оцей "пророк", нагадаю, брав собі за дружини, у гарем, маленьких дівчаток. З усіма наслідками та подружніми обов'язками. Або ж до шкіл завітали б інші релігійні утворення. Як от "віряни" Сім'ї Менсона, які вбивали людей, щоб розпалити міжрасову світову війну. Це вони робили, так би мовити, у вільний від груповух, вживання наркотиків та попивання свіжої крові час.

Що ж, перед українськими школярами відкрилися б дуже колоритні перспективи, ціла купа строкатих пізнань! Я до чого веду? До того, що депутати, подаючи такі ідеї: - або випадково не(!)знають про існування Конституції України; - або ж навмисно розбурхують популістськими пропозиціями довірливі серця не надто освічених виборців.

Без релігії мораль неможлива. Чи справді це так, я не знаю. Але мораль від моралі різнится.