32202884 238096143413626 3156641099582275584 nДосить часто приходять запрошення на кастинг кіно та реклами зйомка яких проходить в Москві. Не російські кастинги, а саме українські. Я зараз не про моральність, а про інстинкт самозбереження.

Зрештою проекти в Москві різні можуть бути. Може це якісь антипутінські фільми. Але зараз про інше. Про елементарну логіку.

Ну ось ставлять колеги плюсики під запрошенням, надсилають анкети. А тепер питання. Ким потрібно бути, щоб спокійно їхати в Москву на зйомки? Тут два варіанти. Чи повним ідіотом, який не бачить потенційної загрози бути заарештованим. Є другий варіант. Дійсно можна спокійно їхати зніматись до Москви якщо ти навіть півсловом не підтримував Майдан, якщо ти, як актор-публічна особа, в соціальних мережах жодним словом не засуджував російську агресію, якщо ти ніколи не знімався в жодному українському проекті, який бодай на краплю можна назвати патріотичним, якщо ти ніколи не відстоював українську мову та українську культуру на противагу російській експансії, якщо ти і півслова не сказав на захист українських політичних в'язнів в Росії. От якщо ти відповідаєш всім цим ознакам – можеш їхати зніматись спокійно. Без ризику бути заарештованим.

В іншому випадку повинен спрацьовувати бодай інстинкт самозбереження – якщо вже не моральність. Мистецтво вище за політику? Не знаю. Але тут не про мистецтво, а про елементарну логіку. Спокійно їхати зніматись до Росії може лише абсолютна вата. Так давайте так і писати: «Потрібні ватні актори для зйомок в Росії. Безпека гарантується». Всім іншим гарантувати безпеку просто неможливо…