43287012 2198642190420336 4437616134996361216 nДля багатьох чай з малиною – у вигляді варення, сирою чи перетертою з цукром – це один з традиційних способів лікування та профілактики застуди. Проте не завжди її застосовують правильно. Разом з UA: Радіо Культура розповідаємо, на що звернути увагу, коли відкриватимете баночку бабусиної малини.

Дозволяє підтримувати водний баланс

Коли ми хворіємо, то втрачаємо багато рідини разом з потом при гарячці та під час інтенсивного кашлю. Підтримувати водний баланс в цьому випадку надзвичайно важливо. А чай з малиною – це додаткова можливість отримати потрібну рідину, до того ж, вона містить іони – це краще для підтримки організму, ніж просто вода.

Допомагає полегшити симптоми застуди

Часто в пошуках швидшого одужання люди купують в аптеках так звані “противірусні” чи “імуномодулюючі” препарати, які обіцяють вилікувати від застуди чи грипу. Їхня ефективність не є клінічно доведеною. Від застуди та грипу (якщо вони не викликані чи ускладнені бактеріальною інфекцією, яка лікується антибіотиками) рекомендована корисна їжа, препарати, які знижують температуру (парацетамол або ібупрофен) та тепле пиття (й тут у пригоді стане малина).

До речі, у складі малини є ацетилсаліцилова кислота, яка допомагає знизити гарячку та запалення. Саме тому малина також допомагає полегшити симптоми застуди. Але пам’ятайте, що малина – виключно допоміжний засіб та не може замінити препарати, які вам рекомендував лікар. Адже хоча малина й може збивати температуру, складно визначити, скільки потрібно її вжити саме вам, щоби досягти потрібного результату.

Крім того, якщо у вас є температура нижче за 38 градусів, її не варто збивати взагалі. Адже це є свідченням імунної реакції організму та початку боротьби з інфекцією.

Підтримує імунну систему

Сира, заморожена, чи перетерта із цукром малина містить флавоноїди, вітамін С, а також трохи цукру. Ці речовини необхідні імунній системі, водночас допомагають боротись з хворобою. Крім того, під час хвороби часто відсутній апетит, теплий напій з малиною – хороший засіб, щоб трохи підживити організм.

Пам'ятайте, чай з малиною не є панацеєю! Бактеріальну інфекцію дихальних шляхів слід лікувати антибіотиками, до яких збудник чутливий, а не лише гарячим чаєм.

В разі тривалого кашлю, температури та кволості – зверніться до лікаря та не займайтесь самолікуванням. Народні методи не замінять повноцінного лікування.