14600932 1768164360088493 5804029247014978757 nКумедні люди. Такі хороші і такі кумедні. Вибачаються, що Книжкова толока в Стрию мало людей зібрала. На зустрічі з авторами зовсім дрібка люду прийшло. А чиновники не спромоглись на гідну підтримку. Недопрацювали - кажуть.
Та чого ж? Гарно було. Безтолково трохи, але гарно. Дітки в гімназії прекрасні, вчителька у них - золото. Я би ось Богдані Ігорівні премію дала, наприклад.

Мої дівчатка - як завжди, красиві і мудрі.

А чиновники...Ну, якщо той, що пузелом мене у дверях штовхнув зі словами:" Пані, вступіт си! Я си пізню!", то не хвилюйтесь. Я згодом вияснила, що то він у Стрию за тепло відповідає, тож я йому потім на обидва мешти наступила всіма своїми зайвими кілограмами. Зі словами: " Звиняйте, пане! Я си тупцяю. Бо змерзла м, як пес! Скіко, скажіт ми, століть Народний дім у Стрию не опалюється?"

Він хотів мені щось ляпнути, але, поки думав, то інший чиновник, котрий в Стрию по культурі файно ботає, скубнув його за лацкан моднявого лапсердака і сказав: " Ціхо, стрийку! То, бля, нарвана Дзвінка Торохтушко!" І вони разом стали на камеру місцевого ТБ роздивлятись з історично-зализаними писками "Записник вояка УПА".

Я про що? Про те, що невеликі міста і містечка живуть своїм життям. Переважно, виживають. Люди мало читають, бо так сі стало. Бо то є шибко дорого. Бо до бібліотеки йти лінь. Бо є телевізор. А в телевізорі купа херні, актуальність якої перевищує книжку. Є інтернет, де можна знайти все плюс поспілкуватись у соцмережах. Паперова книжка стає неконкурентною. А скоро її взагалі оголосять екологічно шкідливою. Бо це ж через книгодрукування зникають ліси.
Хто оголосить? Чиновники. Саме так і скажуть, що через цих ретроградів-письменників знищується довкілля, міліють річки, пропадає вода в криницях і молоко в корів. А ще зсуви стаються.

Люди повірять. Чому ні? Повірять. Наші люди довірливі. Адже через письменників та іншу думко-продукуючу братію і стаються суспільні зсуви. А люди хочуть стабільності.

Свого часу люди повірили "червоним директорам", що вони - то і є народна стабільність. І, нехай уже не "партія веде" в календарі, але і "любіть україну" ще не на часі. Краще вони, аніж оті Чорноволи-Лук`яненки-Павлички. Вони ж тільки книжки писати можуть і по тюрмах сидіти...

Повірили. І напакували ними владу по-під саму зав`язку. Щоб за рік-два їхати на заробітки до Польщі та Чехії, де не побоялись обрати Валенсу і Гавела.

Такі наші люди. Перебірливі і обираючі. Будівельники нової Європи. І прибиральники, доглядальники, сміттярі теж.
А тим часом діти і внуки "червоних директорів"...Будують Україну. З того, що не встигають розікрасти. В той час як діти заробітчан будують кам`яниці в стилі бароко і муровані паркани обабіч розгепаних ще в минулому сторіччі доріг.
А книжка... А що книжка? Казка? Поезія? Це лише фантазія автора. Кому вона потрібна в часи масової маніпуляції свідомістю?
Повстанський записник - то інше. Це в тренді ще трохи. І на його фоні патріотом можна вважатись. Вибори скоро ж.
Їдеш Україною, а по обидва боки дороги - білборди. З отакенними урочистими брехливими пиками! Це ж які кошти в рекламу вбабахано? І скільки вони хочуть відбити з народних кишень після виборів?
Але я не про те.

Книжки - шкідливі. Історично, ментально, культурно. І ще екологічно. Там папір з дерев, а чорнила для друку - китайські. Токсичні ж, мабуть.

І ще, не дай Бог, дітям в руки потраплять! Йой! Особливо казки. То страшне! Це ж кожна закінчується хепіендом, в якому перемагає Добро. А Добро - тепер спірне питання. Реформу добра в Україні ще не проведено. Ще невідомо: чи потрібне воно українцям, чи без нього обійтись можна. Чиновники не вирішили ще.

А, може, і вирішувати не доведеться. Осінь, холодно стає. Птахи до Ирію вже полетіли. Які книжки? Які Толоки? Які письменники, після котрих зсув може статись? Онлі стабільність!

Є шанс, що українці масово виїдуть до інших країн. До тих, де свого часу не побоялись обрати до влади письменників, журналістів, провести люстрацію і убезпечити себе від пролонгування "червоної стабільності"...