23172882 2069905046575712 1318113227886348656 n25 жовтня відбулася XXXI сесія Золочівської районної ради VII скликання, на якій одне із спірних питань було питання «Про погодження наказу КНП «Золочівська центральна районна лікарня» Золочівського району Львівської області від 03.08.2018 №34 «Про зміну структури КНП «Золочівська ЦРЛ».

Це питання було винесене на сесію райради за моєї пропозиції, роз’яснюю чому, а саме:

18.09. та 24.09.2018 керівництво Золочівської районної ради двічі збирало президію райради щодо погодження даного наказу, але більшості голосів не набрало жодного разу.

29.09.2018 в районній раді був зареєстрований лист від 24.09.2018 №935 КНП «Золочівська ЦРЛ» щодо погодження із Засновником наказу «Про зміну структури КНП «Золочівська ЦРЛ» з зібраними 9 (дев’ятьма) підписами членів президії районної ради керівництвом Золочівської РЦЛ, після чого голова райради даний наказ погодив.

Відповідно до п. 4.8 Статуту КНП, «Золочівська центральна районна лікарня» Золочівської районної ради Львівської області «Підприємство визначає свою організаційну структуру, становлює чисельність і затверджує штатний розпис за погодженням із Засновником». Це означає, що ЗАСНОВНИКОМ є Золочівська районна рада, відповідно такі рішення мають прийматися виключно НА СЕСІЯХ районної ради. Вважаю, що погоджувати такі рішення ні голова райради, ані президія не мають законного права.

Під час вчорашньої сесії районної ради, головуючий двічі ставив на голосування погодження даного наказу. Але це питання так і не отримало підтримки більшості депутатів.

І знаєте, що мене дивує найбільше? Нещирість деяких представників різних політичний партій, які на зустрічах з громадами, на громадських слуханнях, кажуть одне, а у сесійній залі роблять інше. Наприклад, розповідають людям, що виступають проти медичної реформи і не допустять закриття в своїх громадах амбулаторій та ФАПів, що навіть готові з людьми перекривати дороги, а в стінах районної ради погоджують Пропозицію по оптимізації мережі 10-ти ФАПів по створенню спроможних мереж в Золочівському районі. Йдеться про ФАПи у с. Козаки, Підгіря, Кропивна, Торгів, Гаваречина, Печенія, Кругів, Гутище, Бонишин, Туркотин. Тут же взагалі нічого не погоджували з місцевими громадами! Також, ті ж депутати голосують «ЗА» погодження наказу «Про зміну структури КНП «Золочівська ЦРЛ».

А тепер давайте спробуємо розібратись, що відбудеться у разі затвердження цього наказу:

1) Відповідно до структури КНП «Золочівська РЦЛ» будуть створюватися амбулаторії моно-практики (АМ) та групової практики (АГ) по Золочівському районі включно з м.Золочів (центральна амбулаторія).

2) Усі ФАПи будуть перейменовані в пункти здоров’я (ПЗ).

3) Після створення амбулаторій всіх медпрацівників з ФАПів переведуть на постійне місце праці в амбулаторії їхнього округу, з можливістю працювати в своїх населених пунктах, якщо там населення перевищує 700 чоловік.

4) Після 01.01.2019 заробітна плата сімейних лікарів, педіатрів, фельдшерів, санітарок, лаборантів тощо залежатиме від кількості підписаних декралацій з пацієнтами. Чому? Тому, що згідно реформи щодо первинки Служба здоров’я буде надавати медичну субвенцію виключно на тих громадян, які підписали декларації з сімейними лікарями та педіатрами. Відповідно, вони за ці кошти мають забезпечити себе заробітною платою, фельдшерів, медсестер, техпрацівників, пальне, комунальні послуги, податки, закупити най необхідних медикаментів тощо.

Наведу приклад, це працює, на одній із Амбулаторій групової практики - Білокамінської. Станом на сьогодні, там працює близько 10 осіб, додатково у їх штат переведуть працівників з ПЗ: с. Підлисся (завідувач та молодша медична сестра), Розваж (завідувач та молодша медична сестра), Бужок (завідувач та молодша медична сестра), Жуличі (завідувач, фельдшер та молодша медична сестра), Почапи (завідувач та молодша медична сестра), Гончарівка (завідувач, сестра медична дільнична та молодша медична сестра) та ФАПу с.Гавареччина (завідувач та молодша медична сестра).
Як ви думаєте, чи зможе один сімейний лікар та один педіатр утримати увесь вищевказаний штат?!!! А ще плюс утримання лаборанта, пальне, комунальні послуги, податки, закупити най необхідних медикаментів тощо. Звичайно, що ні. Сімейні лікарі з педіатрами змушені будуть самі на свій розсуд скорочувати штат або самим звільнятися з роботи!
Вважаю, що дійсно потрібно проводити медичну реформу. Але не так, як, зараз робить теперішня влада. Щоб впроваджувати медреформу, спочатку потрібно для цього удосконалити інфраструктуру, відремонтувати дороги, щоб швидко та якісно надавати медичні послуги хворим, закупити для медичних закладів необхідне обладнання. Лікар не повинен думати, чим він завтра заплатить заробітню плату своїм працівникам, де він має взяти пальне, щоб добратися у віддалений ПЗ чи вчасно добратися до хворого.

До слова, вже і так не вистарчає коштів Золочівській РЦЛ для закупівлі пального, автозапчастин. Не фінансуються в повному обсязі державні програми, не вистачає коштів для закупівлі пільгових медикаментів хворим, до кінця поточного року бракує близько 150 тис. грн. для закупівлі інсуліну, так, і, не запрацював досі кабінет гемодіалізу…
Чому я так все детально описую? Тому що, на мою думку, саме медична реформа торкнеться кожного громадянина, починаючи від новонародженої дитини до людей похилого віку. І до реформування медицини потрібно підходити особливо розважливо.

Не потрібно вестися на те, що нам нав’язує влада. Найпростіше проголосувати, не думаючи про наслідки, які потім за собою понесуть неякісне надання медичних послуг через брак коштів, звільнення людей з роботи, яким потрібно фінансово забезпечувати свої сім’ї, вчити своїх дітей та внуків.

Саме тому УКРОП і наша фракція УКРОПу у Золочівській районній раді не підтримує таку медичну реформу.
Ми за те, щоб кожна людина у місті і в селі отримувала якісну медичну допомогу! Але ми проти знищення сільської медицини на селі. Тому що не можна ліквідовувати те, що маємо зараз, не збудувавши нового і кращого. Адже прості українці будуть розплачуватись своїм здоров’ям, а то й життям, допоки можновладці «реформуватимуть» і «покращуватимуть» нашу медицину.