10689484 621263051316025 5220279661150180508 nНа прийомі громадян у м. Новий Розділ до мене як до народного депутата України звернулися мешканці міста, які проживають у гуртожитку за адресою: вул. Чорновола, 7-А щодо питання приватизації кімнат у яких вони проживають з 1986 року.

Відповідно до ст. 47 Конституції України кожен має право на житло. Одним із шляхів реалізації вищезазначеними громадянами конституційного права на житло є приватизація житла в гуртожитках, яка передбачена Законом України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Відповідно до положень цього Закону сфера його дії поширюється на громадян, які на законних підставах тривалий час (не менше п’яти років) зареєстровані та фактично проживають у гуртожитках, призначених для проживання одиноких громадян або для проживання сімей (так звані «робітничі» гуртожитки та «малосімейки»), а також не мають іншого власного житла.

46446026 1793265550782430 4609122086160433152 nЯк відомо, 10 травня 2018 року Мінрегіон оновив Положення про порядок передачі квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках у власність громадян у відповідність до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».

Положеннями Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» встановлено, що громадяни, які проживають у гуртожитках, та на яких поширюється дія цього Закону, мають право на приватизацію займаного житла у вигляді окремої кімнати (кількох кімнат, жилих блоків, секцій), що здійснюється відповідно до Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду” та прийнятих відповідно до нього підзаконних актів, з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

При цьому сфера дії цього Закону поширюється на гуртожитки, які є об’єктами права державної чи комунальної власності, та гуртожитки, які перебувають у повному господарському віданні чи в оперативному управлінні підприємств, установ, організацій з управління житловим фондом незалежно від форми власності, крім гуртожитків, що знаходяться на балансі військових частин, закладів, установ та організацій Збройних Сил України та Міністерства внутрішніх справ України.

Громадяни, на яких поширюється дія Закону, можуть реалізувати конституційне право на житло або:
1) шляхом приватизації житла у гуртожитку, у випадках, передбачених цим Законом;
2) шляхом отримання соціального житла, відповідно до цього Закону та Закону України «Про житловий фонд соціального призначення»;
3) шляхом самостійного (на власний розсуд, за власні чи залучені кошти) вирішення свого (своєї сім’ї) житлового питання (відповідно до цивільного законодавства України).

У цьому випадку, важливо, щоб балансоутримувач передав дане житлове приміщення (гуртожиток) у власність територіальної громади м. Новий Розділ для того, щоб заявники розпочали процес приватизації їх кімнат, якими вони користуються з 1986 року.