1 10675698 10152705641868808 530168462419269395 nЯк історію "перемоги" перетворити на історію "зради"? Довірте це фінансистам, вони впораються.

Впродовж цього року наукова спільнота з цікавістю спостерігає розвиток Антарктичного Центру, зміни в полярних дослідженнях, спроби нової команди налагодити ефективне використання бюджетних коштів.
Мабуть, я був чи не єдиним директором науково-дослідної установи, який неодноразово казав, що не прошу збільшити мені бюджет - лише залишити ще на рік який є, та дати ним ефективно розпорядитись.
Не буду тут перелічувати того, що вдалось зробити з нинішнім бюджетом за неповний рік - кому цікаво, могли бачити це раніше і тут, і у медіа. Скажу коротко: щось таки вдалося.
І от маємо проголосований бюджет 2019. Як ви гадаєте, установі, яка продемонструвала різке збільшення ефективності використання бюджетних коштів, бюджет мали б збільшити, ну так, за простою здоровою логікою, адже загалом бюджет країни виріс? А ще ж мабуть варто передбачити зміну курсу гривні, витрати ж у Антарктиці йдуть у валюті? Ну ладно, певно просто лишили як був?
Якщо ви так думаєте, ви не знаєте українських фінансистів.
Бюджет Антарктичної Програми на 2019 рік ЗМЕНШЕНО порівняно з поточним на 12 мільйонів грн. Притому на капітальні видатки (ремонт та модернізація станції "Вернадський", нове обладнання тощо) наступного року передбачено 0 млн. грн., замість 15 млн цього року, залишено лише кошти на операційні витрати.
Тобто після всіх досягнутих успіхів нас пробують "помножити на нуль" як науково-дослідну установу, і знову звести все до "пост здав - пост прийняв, несемо полярну вахту!", бо передбачений бюджет більш-менш достатній для підтримки того, що наразі є, та перезмінки полярників зимувального загону, але і все, ні про яку науку та розвиток тут не йдеться.
"Дякую" всім причетним - міністру фінансів, яка за кілька місяців так і не знайшла 30 хвилин для зустрічі, хоч обіцяла дивлячись в очі, тим членам уряду та нардепам, які особисто обіцяли що виправлять недогляд фінансистів під час розгляду проекту бюджету на комітетах Ради, і давали запевнення що все під контролем.
Життя вчить, і вчить жорстоко. Маю дорогою ціною урок, чого варті обіцянки наших політиків.
Певно, зробив помилку, що діяв так, як належиться директорові державної установи - писав офіційні листи з розрахунками, звернення, запити, а не піднімав одразу хайп на ФБ та не бігав як заполошний з криками "зрада!". Може, хоча б це допомогло - бо ж офіційно передбачені процедури та спокійне ділове спілкування виявились неефективними.
Готуємось до холодної "полярної зими" після короткого несподіваного "полярного літа" цього року. Буде дуже важко. Але здаватись не збираюсь. В Антарктиді таки ще буде перемога. Хоч тепер і не завдяки, а всупереч. Власне, як і в Україні.