1 43287012 2198642190420336 4437616134996361216 nГадаєте, що найстрашніше вже позаду, ви дорослий і вас більше ніхто не вмовлятиме зробити те страшне щеплення?

Однак, навіть якщо ви отримали всі планові вакцини в дитинстві та ще й кожні 10 років вакцинуєтеся від дифтерії й правця, залишаються важливі щеплення, які дають багато переваг.

Це вакцини, які не входять до національного Календаря профілактичних щеплень (https://goo.gl/7emkXn) та не закуповуються державою за кошти платників податків. Але їх можна придбати самостійно в аптеці.

Збережіть собі цю інформацію та за нагоди обговоріть зі своїм сімейним лікарем:

 Щеплення проти грипу — щороку

Окрім правильного харчування, фізичної активності, ретельного миття рук — грип боїться вакцини. Щеплення треба робити на початку кожного епідсезону, але якщо не встигли — не пізно вакцинуватися є аж до кінця активності захворювання, тобто до весни. Особливо вакцинація рекомендована тим людям, які належать до груп ризику:

вагітним на будь-якому терміні вагітності
дітям від 6 місяців до 5 років
людям з 65 років
людям із хронічними захворюваннями (серцево-судинні хвороби, діабет, ожиріння, хронічні хвороби легень, астма тощо)
люди, які у професійному житті можуть часто контактувати з людьми, які захворіли на грип, зокрема, медичні працівники

Щеплення проти вірусу папіломи людини

Папіломавірус людини надзвичайно поширений. Найчастіше передається через статевий контакт, а більшість людей інфікується невдовзі після початку статевого життя. Інфекція викликає рак шийки матки — один із найпоширеніших видів раку.

У більшості країн вакцину проти папіломавірусної інфекції вводять лише дівчатам від 9 років, а також жінкам. Але в деяких країнах це щеплення рекомендоване вже також і хлопчикам, наприклад, у Великобританії та Ізраїлі. Вакцинація від папіломавірусу дозволяє зупинити його передавання від людини до людини, краще захистити дівчат від ризику раку шийки матки, а як дівчат, так і хлопців — від раку порожнини рота і горла, статевих органів і ануса.

Для захисту від папіломавірусної інфекції, залежно від типу вакцини, потрібно ввести 2–3 дози вакцини.

Щеплення проти гепатиту А

Спалахи гепатиту А можуть траплятися в Україні через забруднення води, тому щеплення від нього рекомендовані дітям і дорослим. Вакцинацію від гепатиту А також варто провести, якщо ви подорожуєте до країн, де він поширений, зокрема - у країни Африки, Азії і Південної Америки.

Дітям від 1 року та дорослим вводять 2 дози вакцини від гепатиту А.

Щоби дізнатися, де отримати щеплення, як зберігати вакцину до того, як вас вакцинують, й коли і як її краще робити — обов’язково проконсультуйтеся з вашим сімейним лікарем.

Детальніше на сайті МОЗУ: https://goo.gl/4jLSkP

Також прочитайте про щеплення, які необхідно зробити обов'язково, а якщо пропустили — надолужити: https://goo.gl/UQnpTy