1 22279796 118716298881876 2110455775872636119 nНаближається до завершення пільговий період (50% знижка на акциз) для оформлення автомобілів, передбачена законом 2611. І чим ближче до 22 лютого, тим більше бажаючих скористатись цією пільгою. На минулому тижні провели три наради, присвячені пропуску та оформленню «євроблях»:

1. з керівництвом підрозділів у пунктах пропуску Львівщини, через які в’їжджають в Україну громадяни з купленими авто (Смільниця, Мостиська, Краковець та Рава-Руська).

2. Відеоселектор з керівництвом ДФС;

3. В Львівській обласній державній адміністрації з громадськими активістами, брокерами, правоохоронними органами.

При підготовці матеріалів провели відповідний аналіз, який засвідчив, що в лютому щодоби Львівська митниця пропускає майже 600 куплених авто, що майже вдвічі більше ніж у січні. Попри це, навантаження на пункти пропуску є нерівномірним, найбільше громадян їдуть в пункт пропуску Шегині, відповідно і черги на перетин там найбільші. Для більш рівномірного завантаження, та як наслідок зменшення часу на перетин кордону скерували листи до митниць України з проханням провести роз’яснювальну роботу з громадянами та брокерами для обрання інших (окрім Шегинь) місць перетину кордону. Аналогічне звернення скерували і до польських колег, для того, щоб вони доводили цю інформацію до осіб, які очікують в черзі.

Адже навіть, якщо в попередній декларації зазначено, що перетин кордону буде здійснюватись в Шегині, це зовсім не забороняє перетинати кордон з цією ПД в Смільниці, Краківці чи Раві-Руській.

Друге питання, яке обговорювали - це те, що громадяни прибувши в пункт пропуску не мають оформленої попередньої декларації, і відповідно залишають авто в зоні митного контролю на довший період. 8 лютого таких транспортних засобів у пунктах пропуску було вже понад 100. Це відповідно теж дещо затримує відповідні процедури.

Третє вузьке питання - це те, що органи сертифікації не встигають видати сертифікати чи довідки про відповідність екостандартам всім бажаючим. Для його вирішення скерували відповідне звернення до відповідних органів для розгляду питання про цілодобовий режим роботи (на зразок того як працює відділ митного оформлення «Скнилів»).

Четверте питання - це те, що попри підготовку персоналу, проведення навчань у всіх внутрішніх відділах митного оформлення, основна маса власників «євроблях» все рівно приїжджає в Городок для оформлення. З цією метою розробили інформаційний бюлетень, який з понеділка будемо роздавати власникам євроблях, які хочуть їх узаконити без виїзду за кордон, в якому надали відомості про місця, де може здійснюватись оформлення автомобілів. І поки значна частина власників авто все рівно приїжджає в Городок, збільшили чисельність відповідного підрозділу до 25 працівників.Це дозволили щодоби оформляти вже понад 450 транспортних засобів. Вірю, що не за горами і 500 автомобілів за добу.

П’яте питання, яке розглядали - це те, що значна кількість громадян не розуміли чому вони зобов’язані заплатити 8500 грн. добровільного внеску, якщо термін тимчасового ввезення ще не сплив. Розмістили відповідь на це питання на стендах в підрозділах митниці та продублювали її у вищезгаданому інформаційному бюлетні. Шосте питання - це те, що, на жаль, надходять сигнали про різні шахрайські схеми, коли громадяни звертаються за допомогою в оформленні автомобілів до осіб за оголошеннями в інтернеті, які після передачі їм коштів зникають. Знову інформацію про ресурс, де можна ознайомитись з переліком митних брокерів розмістили на інформаційних стендах та в бюлетні. Сподіваюсь, що ця інформація буде корисною для вас чи ваших близьких, які будуть в цей період оформляти свої авто.