1 52706478 2077321452315506 2411627993584631808 nДнями архіваріус суду принесла з архіву на підпис копію вироку за 1993 рік, який навіяв на певні роздуми.

По-перше, вирок постановлений Личаківським окружним судом м. Львова, склад суду, для розгляду цієї справи, був сформований із суддів трьох судів: судді Галицького районного суду м. Львова Бойко С.В., (нині суддя Західного апеляційного господарського суду) та судді Шевченківського районного суду м. Львова Петричка П.Ф., (нині суддя у відставці). На той час були внесені зміни у КПК і окружний суд формувався із суддів трьох судів для розгляду кримінальних справ по яких особи обвинувачувалися у скоєнні злочинів, за які передбачено покарання більше 10 років. І ніякої ліквідації, реорганізації, укрупнення. Актуально, чи не так?

По-друге, самі діяння, які інкримінувалися підсудним – це «бандитизм» лихих 90-х, про які часто згадують журналісти і які не повинні ніколи більше повторитися в історії нашої держави. Уявіть собі розбійний напад на житло сім’ї, коли на очах малолітньої дитини та дідуся, підсудні за допомогою праски, катують господаря, вимагають майно і цінності, а потім на очах чоловіка забирають в окрему кімнату дружину і по черзі ґвалтують її. На завершення, після годинних катувань, кидають всіх разом і оголену жінку до підвалу, ставлять зверху дві діжки, щоб не вибралися і заволодівають цінностями, при цьому підпалюють одну із кімнат. Я пригадав цю справу. Ще раз згадав очі потерпілої, яка благала помсти. Звичайно, покарання за звірства всі отримали справедливе, необхідне й достатнє для їх виправлення та попередження нових злочинів. 

По-третє, одним із засудженим за ці звірства є відома у львівських колах особа, яка вважає себе правозахисником, громадським діячем, вартовим закону. Нещодавно ця особа була затримала у Львівському апеляційному суді за нанесення тілесних пошкоджень військовослужбовцям Національної гвардії і на її захист відкликнулися інші громадські діячі, які дописалися до того, що вважають цю особу «першим політичним в’язнем в Україні». http://forpost.lviv.ua/…/18370-ahoniia-pravopokhoronnoi-sys…

Хочеться запитати цих активістів, чи відомо їм і чи повідомляла ця особа при прийнятті у члени ГО «Вартові закону» про своє «бойове» минуле, адже в 2005 році його ще притягували до кримінальної відповідальності за розбійний напад, злісне хуліганство із застосуванням зброї та заподіяння середньої тяжкості тілесних ушкоджень ( навмисно кинув каменем та наніс удар у обличчя потерпілому, чим спричинив перелом виличної кістки). Правда засуджений він був лише за останній злочин. Частину обвинувачення повернуто прокурору для проведення додаткового розслідування, за частиною обвинувачення його виправдали.

Звичайно можна сказати, що спливли строки і особа вважається не судимою. Так. Але чи має знати громадськість Львова та громадяни, права яких береться захищати цей вартовий закону, про його справжнє минуле? І як повинні сприймати його погрози «Я тебе зґвалтую», солдати Національної гвардії та офіцери, які неодноразово перебували в зоні АТО та несли службу в державній установі ?