23172450 1962937580698836 4232190776141972195 n 1Держава, яка декларує демократичні цінності і хоче впевнено рухатися вперед, повинна ухвалити закон про порядок припинення повноважень президента.

Питання законодавчого підґрунтя щодо імпічменту президента в Україні знову назріло після великого розслідування журналістів про розкрадання в оборонній галузі країни – усі стрілки були скеровані на близьке оточення нинішнього президента. Втім, як виявилося згодом, Україна – чи не єдина країна у світі, де немає законодавчої основи для позбавлення глави держави його прав. Тим більше, що Конституція України це дозволяє, тож закон повинен бути.

А зараз в Адміністрації Президента саркастично усміхаються і розводять руками, мовляв, що їхньому керівникові нічого не загрожує. "Як можна почати процедуру імпічменту без закону про імпічмент? Чудова історія!" – дослівно цитую керівника департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента Володимира Горковенка.

Не може політик найвищого рангу діяти проти інтересів держави і залишатися непокараним. Аналізуючи питання, чому відповідний закон досі не ухвалений українським парламентом, що сформувався після Революції гідності, розумію – для цього необхідна політична воля з Банкової. Адже більшість у Верховній Раді нині провладна. І ситуативна коаліція підтримує законопроекти, вигідні владі. Так не повинно бути. Прикро, що гарант держави, який прийшов до влади після Революції гідності, так і не спромігся на законодавчу ініціативу щодо імпічменту президента – тим самим поклав би край безчинству всієї влади, а в підсумку – поговорили й забули…

Усі закони мають працювати на користь суспільства і держави, а не певних людей. На моє переконання, якщо гаранту Конституції немає чого боятися, він відповідає за кожне рішення, слово і людину з команди, такий закон лише посилить довіру до президента. Якщо ж цього досі не зроблено – виникає безліч питань.

Закон про імпічмент – це не зрада і не гра у велику політику. Це питання честі і відповідальності перед українцями. Це питання політичного лідерства. Це завдання, яке гостро стоїть перед демократичним суспільством і демократичною владою. Бо, як відомо, імпічмент є засобом недопущення авторитаризму і механізмом гарантування національної безпеки. У давній Англії, наприклад, таким чином боролися проти свавілля королівських фаворитів. Прописано поняття і в конституції США, і в законах інших потужних держав, на які ми хочемо рівнятися. Прийшов час змін! Змін не на словах, а на ділі. І відповідно до Конституції.