1 14370401 1225336434203999 1266564263114506217 nПоки в Штатах розробляють гаджет для читання думок, в Україні спалах кору. Так, того кору, який медицина ніби ж давно перемогла. Так, це та надзвичайно заразна болячка зі смертельно небезпечними ускладненнями. 

Кір підступний тим, що виглядає спочатку, як банальна ГРВІ. Ну ГРВІ, шарите? Нежить, біль у горлі, кашель, температура. ГРВІ, з якою ми з намотаними на кулак соплями ходимо на закупи в супермаркет, їздимо у громадському транспорті і на автоматі можемо при зустрічі чмокнути знайомого в щічку. Такий собі поцілунок дементора, якщо не знаєш, що у тебе не ГРВІ, а кір. Це була увертюра – переходимо до основної частини.
Минулого тижня ̶ч̶е̶р̶е̶з̶ ̶в̶л̶а̶с̶н̶у̶ ̶т̶у̶п̶і̶с̶т̶ь̶ за збігом обставин я зайшла до будівлі, з якої щойно перед тим вийшов хворий на кір. Тут варто уточнити – хвороба передається повітряно-крапельним шляхом, а вірус залишається у приміщенні до двох годин. Тобто, я отримала всі шанси стати «контактною особою». У дитинстві мене вакцинували від усього, що передбачав тодішній план щеплень. Це вселяло надію. Однак вдома у старій медичній карті навпроти дати ревакцинації від кору в 6 років про серію вакцини нерозбірливим почерком було написано «нет данных». Ну всьо, думаю. Про те, чи я виживу, нєт данних. Це означало, що у мене є 72 години, аби зробити щеплення. Ще варіант – здати аналіз на антитіла, аби пересвідчитись, що є імунітет. Тільки одна прикрість – його роблять щонайменше 3 доби. Тобто, якщо антитіл нема, щеплення зробити не встигаю. 
Що ж, тоді треба йти до сімейного лікаря, з яким я давно уклала декларацію, щоб отримати скерування на вакцинацію. Бо якщо напряму до кабінету щеплень з мигалкою на голові, сиреною і криком «Я КОНТАКТНА ПО КОРУ!», то є велика ймовірність, що не зроблять. Oh, wait! Є ще одна прикрість – я на той момент досі не уклала угоди з сімейним лікарем. Шоб довго не тягнути кота за кровоспинний джгут – аналіз я все одно здала і щеплення зробити встигла. Сьогодні прийшов результат. Антитіла є, можна було не вакцинуватись. Проте я у цьому не могла бути певна – «нєт данних». І це був хороший підсрачник, щоб нарешті визначитися із сімейним лікарем. 
Кілька порад з вашого дозволу, мої дорогі безсмертні друзі:
1. Якщо ви не хворіли на кір у дитинстві, здайте кров на антитіла. IgM покажуть, чи є вірус в організмі зараз. IgG – чи маєте імунітет до хвороби. Якщо хворіли, здайте все одно. Не факт, що то був кір. Мені, наприклад, років у 12 діагностували «корьевую краснуху». Лікар шось не міг визначитись – кір, краснуха чи банальна алергічна реакція. Але у мене була медична картка, а у нього була ручка. Чо б не вписати мені діагноз, якого не існує?
2. Якщо знаєте точно, що маєте два обов’язкових щеплення від кору, то все одно, бляха, здайте аналіз на антитіла. Невідомо, як тоді зберігалася вакцина і чи правильно її ввели («В одному чорному-чорному кабінеті щеплень була мокра-мокра ватка...»)
3. Якщо ви у найближчому майбутньому плануєте вагітність, здайте кров на антитіла до кору. Нема антитіл – вакцинуйтеся. А вже після плануйте вагітність. Трансплацентарно ви передасте антитіла маляті. Вони працюватимуть принаймні перші кілька місяців його життя. Ну нехай до півроку. Потім до досягнення 1 року маля у групі ризику. Уникайте людних місць і зустрічей із нещепленими знайомими із соплями на кулаку. При контакті із хворим на кір дитину можуть провакцинувати і в 9 місяців. Це зарахують як нульову дозу. В рочок все одно треба буде зробити щеплення.
4. Якщо маєте дитину, якій вже виповнився рік, а вона не щеплена від кору, то здогадуєтеся, що треба зробити. 
5. Якщо вашій дитині виповнилося 6, а їй не зробили ревакцинацію – ну ви зрозуміли. 
6. І найважливіше: якщо ви захворіли, нехай навіть на банальну ГРВІ, будь ласка, сидіть ті 5 днів вдома. Ходити під час хвороби на роботу чи шаритися містом навіть з поважних причин – це не героїзм, а тероризм.

Звісно, я не лікар. У мене просто сіпається око через власну необачність. Проконсультуйтеся із сімейним лікарем щодо щеплень дітям і дорослим у вашій сім‘ї. Погугліть рекомендації Міністерство охорони здоров'я України. Читайте Уляну Супрун. Любітє маму, мойтє рукі милом