47168076 2241390856186839 8234088219289845760 nУкраїна здавна була багатою на талановитих людей. Особливо у літературі – їхні імена можна перераховувати чи не годинами. Завдяки цим людям українське слово підкорило мільйони сердець по усьому світу. Велику працю видатних українців нині продовжує поетеса-шістдесятниця Ліна Костенко. Феноменальна жінка з невичерпною життєвою енергією, силою, мудрістю і талантом.

Постать Ліни Костенко – приклад самовідданого служіння народу. Так, у неспокійні радянські часи, письменниця надовго зникла з літературного процесу. Усе - через участь у дисидентському русі. Біль рідної землі та українців для Ліни Костенко завжди був важливим елементом творчості та життєвих переживань. До прикладу, влітку минулого року літераторка підтримала відкритий лист українських діячів культури до ув'язненого у Росії українського режисера Олега Сенцова.

Ліна Василівна є однією із небагатьох, які не піддалися на тенденційність, не зрадили ні себе, ні літературу, ні, що найважливіше, - націю. Завдяки самовідданій і навіть одержимій літературній праці їй вдалось піднестися до найбільших висот духовного подвижництва. А яскравим, правдивим і мудрим словом ця справді велика Українка достукалася до серця кожного із нас, ставши частиною генетичного коду нації.

Приємно, що Ліну Костенко оцінили і у науковому товаристві - вона стала почесною професоркою одразу трьох закладів вищої освіти. А, отже, українська молодь має перед собою чудовий взірець таланту, сили і моральності.

Багато з нас мають улюблені вірші - це можуть бути чотири рядки або ціла поема. А от обрати одну поезію з-поміж сотень, написаних Ліною Костенко, майже неможливо. Бо кожен твір – то неймовірна насолода. Це світло і тепло, яких так часто не вистачає у житті. Ліна Костенко своїми «безсмертними дотиками» огортає найпотаємніші закутки людської душі.

У цей щасливий для України день – День народження поетеси перечитую її вірш «Настане день, обтяжений плодами…». У якому авторка художньо осмислює загальнолюдські цінності, мотивує замислитися над тим, що залишає після себе людина. А також нагадує про день, коли кожен з нас відповідатиме за усе добре і зле, що заподіяв у житті.

Настане день,
обтяжений плодами.
Не страшно їм ні слави, ні хули.
Мої суцвіття, биті холодами,
ви добру зав’язь все-таки дали.
І то нічого, що чигали круки,
що проминуло так багато літ.
З такого болю і з такої муки душа
не створить бутафорський плід.

З Днем народження, найвідоміша з сучасних українок, неповторна Ліно Костенко. Нехай доля дарує найкращі дари - здоров’я, щастя і многая літ!