1 8979879689Звідси починався старий Львів і це перший центр Львова, який заклав Князь Лев Данилович.

Неподалік - княжа церква Св. Миколая - найстаріша церква у Львові. Згадка -1292р. Трохи далі - Онуфрійський монастир. Були і інші українські церкви, але їх знесли австріяки. Перед вами, друзі, костьол Івана Хрестителя - найдавніший римо-католицький храм. Його заснував кн. Лев Данилович для своєї дружини - угорської принцеси - католички - Констанції, яка була похована у ньому, але за мороком століть могила не збереглася.

Тут княгиня, яку любили львів'яни, заснувала шпиталь та притулок для бідних. Перед костьоликом брама - витвір трохи пізнішого часу. Костьол Івана Хрестителя збудовано у 1260р. А тепер - увага! Позаду костьолу стоїть будинок. Нині це лікарня на вул. Ужгородській, а колишній жіночий католицький монастир. Друзі, уважно погляньте на торець монастиря. Там статуя Господа нашого Ісуса Христа в натуральну величину і чи не найкраща у Львові. Не всі львів'яни знають про неї, бо не піднімають голів, коли входять в лікарню. Я дуже люблю площу Старий Ринок. Тут усе древнє, і все українське..

Нині вона мало приваблива, а колись тут кипіло активне життя. Князь Лев , в неділю, з боярами йшов молитися в церкву Св. Миколая, ведучи з собою сина Юрія, а Констанція вела в костьол дочку, яка пізніше стала католицькою монахинею Дзвонили дзвони церкви Параскеви - П"ятниці та інших українських храмів. Їх підтримували дзвони перших львівських костьолів - Івана Хрестителя та Марії Сніжної...

Підете біля церкви Св. Миколая - погляньте на хрест на подві'ї. Він поставленийтна честь знесення панщини, а стоїть він на камені, який колись лежав біля церкви і сидів на ньому гетьман Богдан Хмельницький, який з козаками у 1648р. готувався до штурму Високого Замку і міста, а Максим Кривоніс зі своїми героями уже оточували Високий Замок і взяли його вперше у його історії. Славну маємо історію нашого міста!