myxalАналіз динаміки розвитку й змін оперативної обстановки за лінією контррозвідувального захисту органів влади показує, що в період 2014-2017 рр. зусилля спеціальних служб іноземних держав з придбання джерел інформації та створення позицій впливу реалізовувались у тому числі з врахуванням можливостей так званих громадських рад при органах державної влади та управління.

Замість реального забезпечення участі громадян в управлінні державними справами, здійснення громадського контролю за діяльністю органів виконавчої влади, налагодження ефективної взаємодії зазначених органів з громадськістю та врахування громадської думки під час формування та реалізації державної політики, громадські ради стали інструментами маніпулятивного впливу та дискредитації як органів влади, так і громадянського суспільства.

Водночас завдяки впливу груп інтересів, легалізованих ОЗУ та латентних центрів впливу різного рівня громадські ради перетворились в корупційно-уразливу ланку контуру державного управління, позбавлену прозорих форм підзвітності та контролю.

Дезорганізуючий вплив, що мав на меті зниження ефективності роботи вищезгаданих органів, перейшов до застосування гострих форм безпосереднього підриву.