1 59923806 668070100273995 8169117746492080128 nВірменський собор. Храм Успіння Пресвятої Богородиці.

Ч. І
Львів, з початку свого заснування, завжди був багатоконфесійним і вірмени Львова займали в місті не останнє місце. Перші вірмени з"явилися у Львові, очевидно, ще в часі його будівництва. І король Данило, і князь Лев Данилович сприяли переселенню вірменів до Галичини, бо ж вони були вправними ремісниками та торгівцями. І місто мало з того якийсь зиск. Перші вірмени були втікачами з вірменського міста Айні. Вони мали у Львові аж чотири церкви, але австріяки їх закрили.Храм Успіння Пресвятої Богородиці став духовним центром всіх вірмен Галичини. Це нині унікальна пам"ятка архітектури і він будувався у 1356- 1363рр.
і його автором став архітектор Дорінг, той самий, що збудував другий храм Св. Юра у Львові. Не нинішній!. Це унікальна церква. Що цікаво, купол, що спирається на дванадцятигранний барабан, має ребра, що складені з обпалених глиняних горщиків. Собор багато разів добудовувся і з"явилася галерея з південного боку. Подвір"я , викладене з надгробних плит. Ними вкрито і вхід до храму. Всередині храм зачаровує. Війшовши сюди, ви побачите чудо середньовічної архітектури Видатний художник Ян Генрик Розен здійснив розпис церкви. Можна бачити чудові фрески. Храм реставрований. За більшовиків тут зберігалася унікальна збірка ікон- образів, що є однією з найкращих у світі. Довгі роки поряд працювала реставраційна майстерня, де працювали чудові львівські реставратори.

Ч. ІІ.

На дворі церкви- дерев"яне архітектурне чудо. Дерев"яна каплиця "Голгофа"! Я вже думав,що вона пропала і не відновиться і тому у львівській пресі надрукував кілька гнівних статтей. З Божою допомогою і людським генієм- каплицю врятовано. Вдячні вірмени запросили мене на офіційне відкриття храму. Стояв я поруч з Л. Кравчуком та Азнавуром. В дворі стоїть вежа- дзвіниця, яку збудував львівський геніальний архітект у 1571р Петро Красовський- італієць за походженням. Поряд, у дворі, стоїть пропам"тна колона Св. Христофора. Була дуже пошкоджена, але не загинула. На вершині колони Св. Христофор. Колона поставлена в пам"ять про відновлення церкви вм 1723р фундатором голови вірменського суду-Христофора Августиновича. Колона завершена у 1726. Я люблю цей знаменитий куточок Львова.Нині тут чимало відновлено і мені часто здається. що в помешканнях донині живуть старі вірмени, але це тільки ілюзія.

Ч ІІІ

Вірменський храм демонструє нам візантійський, східний стиль архітектури. Українці ніколи на ворогували з вірменами. Митрополит Андрей Шептицький підтримував теплі стосунки з Главою Львівської Вірменської церкви та її священиками, хоч ці стосунки не завжди були рівними. Останнім кафедральним вікарієм вірмен був о. Діонісій Каетанович( 1878- 1954). У часі німецької окупції, 13 квітня 1943р він був заарештований гестапо за переховування євреїв. Без сумніву, його чекала смерть. Але Митрополит Андрей заплатив велику грошову заставу і таким чином вирвав о. Діонісія з лабет смерті. У 1954р Кафедральний вікарій о. Діонісій Каетанович, цей високоосвічений Священик. був замордований більшовиками у місті Абезь, що в Комі АРСР,.В кінцевому рахунку самі вірмени розчинилися в польському середовищі. Нинішні львівські вірмени не є їх прямим нащадками.