1 20398437857488555В кінці проспекту Т. Шевченка, а колись вул. Академічної, стояв пам'ятник видатному польському письменникові, драматургу та громадському діячеві - Олександру Фредро( з 1897р. і по 1946р).

З його іменем у Львові та на Львівщині пов'язано багато місць. Так, навпроти пам'ятника є вул О. Фредро і там стояла його кам'яниця. Палац Фредро нині зберігся і в Беньковій Вишні, про що свідчить напис на фронтоні.

Нагадаймо дорогим читачам, що Олександр Фредро був батьком Софії Фредро і дідусем нашого Митрополита Андрея Шептицького. Саме в Беньковій Вишні народилася його дочка Софія. Автором пам'ятника О. Фредро був видатний львівський скульптор Леонард Марконі. В 1946р. більшовики демонтували пам'ятник О. Фредро і передали Польщі. Пам'ятник встановлено в м. Вроцлаві. Далі на цьому місці комуністи робили пам'ятний портрет Шевченка з квітів.

На цьому місці, в 1991- 1994рр, було споруджено скульпторами М. Посікірою, Д. Крвавичем, Л. Яремчуком та архітектом В. Каменщиком з бронзи та граніту пам'ятник видатному історикові, письменникові, Голові Центральної Ради та першому Президентові України - Михайлові Грушевському.

До речі, пам'ятники були подібними: і Фредро сидів у кріслі, і Грушевський сидів у кріслі.

Михайло Грушевський жив у Львові, очолював НТШ, був професором університету, редактором видань НТШ. Він одружився в Галичині. І у Львові народилася його єдина дочка Катерина. Вся пряма родина, як він і сам , були замордовані чекістами. Така ж доля чекала на його брата та його дружину. Можливо місце під побудову пам'ятника Грушевському було вибрано не дуже вдалим, бо навіть лунали голоси - повернути пам'ятник з Вроцлава до Львова. Тепер уже пізно!

1 86786een23566shot 2