61091381 678568062557532 2944945614716141568 nКоли радянські танки та піхота "в обмотках", зупинилися перед костьолом і монастирем кармеліток босих в 1939р- вони зачудовано дивилися на цю сакральну споруду. В 1944р комуністична влада вже снувала плани, як знищити чи використати цей монастир та костьол... Сестер було вигнано в Польщу або на Сибір. Дикуни святкували перемогу... Тут створили катівню НКВД, де винищували патріотів. Німці тут розташували гестапо і в саду монастиря розстрілювали італійських полонених, прихильників ген. Бадольо.

Я , за більшовиків, лише кілька разів був у костьолі та монастирі. Не хотілося... Якось збідніла Кастелівка.
Хто би там що не сказав, але ми мусимо завдячувати австрійцям, полякам, що залишили нам це архітектурне чудо Львова. Мусимо дякувати італійським, німецким, польським та австрійським архітекторам за їх безсмертні творіння. Хтось зараз закине мені те, що вони було окупантами. Так, але окупантами європейськими. Уявімо собі, що було б зі Львовом з 1772 р.. коли австрійці ледве вигнали росіян зі Львова. Чи мали б ми нині цю витончену красу нашого міста. Стояли б потворні мегаліти.

Ч. І

Їдемо до перехрестя вулиць ген. Чупринки, Горбачевського та Мельника. Стара Кастелівка відкриває нам прекрасний пам"ятник сакральної архітектури- костьол та монастир Матері Неустанної Помочі та Св. Йосафата. Це єдина споруда такого архітектурного стилю в Україні та всій Східній Європі Його фундатором була графиня Кароліна Рачинська, яка виділили колосальну суму на їх будівництво. Лише за ділянку землі вона заплатиля 100тис. золотих ринських.Графиня Кароліна Рачинська була німкенею і німецькою княгинею з відомого роду Еттінген- Валерштайн.. Довірилася в оцінці ділянки і кошторису нашому Левинському, але архітектора запросила з Німеччини. Німці є німці. Ним став спеціаліст із сакральної архітектури з Кьольна- Франц Штадц ,що був сином автора знаменитого Кьольнського собору. Тобто, це був досвідчений архітектор, а його творіння у Львові цьому- підтвердження. До роботи взялася фірма Левинського і за 2 роки костьол і монастир були збудовані. Що цікаво, разом з Левинським будівництво контролювала сестра Тереза, очевидно, кармелітка, яка впоралася з будівництвом монастиря в Голландії. Тобто, ці дві споруди будувала нам вся Європа і ...українці.

5 вересня 1893р львівський архиєпископ Щенсний Моравський заклав наріжний камінь, а вже в 1895р єпископ Кароль Гриневіцький освятив монастир та костьол Матері Неустанної Помочі та Св. Йосафата.

Ч. ІІ

"Видатні" поцінувачі мистецтва та архітектури, загарбавши Галичину, відкрили тут Міську телефонну мережу. Всі ми ходили тут ставати на чергу для підключення домашнього телефону. Я так і не дочекався! Добре, що забрали з монастиря і храму чекістів, а то б все було зруйновано, як палац Шептицьких у Прилбичах. Комуна та її войовничий атеїзм- програли. Нині храм є парафіяльною церквою Св. папи Климентія- УГКЦ. Нарешті усміхнулася стара Кастелівка.