56917775 517355432128344 8213492571205271552 nЦього року маю випускницю і неодноразово мала суперечки у межах батьківського комітету щодо доцільності тих чи інших витрат на випускний. Напевне вже трохи пізно, але хочу порушити це питання, зокрема, орієнтовно, що я вважаю непотрібними витратами на випусний вечір.

Розміри та спектр витрат на випускні збільшується з року в рік, випускні в Україні запозичують традиції та аксесуари випускних свят зі всього світу від Польщі до Аргентини, при цьому всі традиції намагаються впихнути в одне свято з позиції чим більше, тим краще. Складається враження, що в нас випускні організовуються за принципом добудови хат у Закарпатті – «повернувшись із заробітків, треба добудувати хату, щоб була вища, ніж у сусіда, щоб всі знали, що я багатший».

Як наслідок еклектика випускних перетворила їх зі свята на зрежисовану виставу, де немає місця ініціативі випускників – все й далі за них роблять батьки, вчителі та наймані особи.

Формат вечірки на випускний зі святковим столом та музикою чи дискотекою та зустріччю сонця є гарною традицією, але її не треба доповнювати непотрібними речами, які є тягарем як для батьківського гаманця, так і вимагають значних витрат часу для їх організації, а по своїй суті лише обтяжують свято.

Витрати на постановку випускних танців – якщо діти хочуть танцювати , вони можуть танець з інтернету і самі вивчити, особливо зважаючи на те, що, як правило, в кожному класі є діти, які професійно займаються танцями. А тим, що батьки наймають хореографа, на мою думку, вбиває ініціативу дітей і виробляє у них бачення, що ним завжди повинні керувати старші та мудріші, а не те, що вони мають обирати хореографа чи керівника в іншій сфері з поміж себе.
Витрати на ведучого (якщо школа рейтингова, то обов’язково крутого з радіостанції, шоу чи з телебачення) – не зажди доречні, часто заяложені, а інколи вульгарні фрази та жарти і вимушена реакція публіки на них – це, на мою думку, стандарти ведучих; організувати ігри могли б і самі випускники, тим більше, що всі ігри та жарти ведучі теж, як правило, беруть з інтернету. Оплата ведучого у Львові у понад 30 000 грн. за вечір зашкалює (такі кошти можна витратити більш раціонально і не обов’язково на себе, достатньо згадати казку про «Цветик-семицветик»).

Ведучими по черзі могли б бути і сам і випускники, це було б цікавіше, тим більше часу зараз у випускників – греблю гати, щоб підготуватись, а своїх вчителів і батьків та однокласників вони знають краще.

Фотозона, декорації для випускного залу є просто непотрібними – ресторан, який винаймають для вечірки і так є гарним, тому додаткові прикраси є зайвими. Фотозона – це червень місяць – зелень, природа, сонце і більше нічого не потрібно, і завжди не банально, на відміну від китайських кульок. А сцену на випускний могли б прикрасити і самі випускники – це командна робота і гарні емоції, які ми забираємо у свої дітей.

Фотограф та відеоператор – не треба найкрутішого, за них і так всю роботу робить техніка, тому переплата за «бренд» абсолютно недоцільна. Всі постановочні сцени (серця, хвильки тощо) описані в інтернеті, та й діти стільки фотографуються, що самі знають, як це зробити краще від фотографів.

Лімузини- не що інше, як елемент вихваляння та не найкраще додаткове місце для фото. На мою думку, фото у львівському трамваї були б цікавішими та не такими банальними. Крім того поїздка на лімузині -це точно зім’яті, а можливо і розірвані сукенки у дівчат, які потім на випускному вечорі хочуть гарно виглядати. Ви ж не замовляєте лімузин на 4 випускники, а більше 4-ьох в лімузині – це вже громадський транспорт.

Запуск кульок з гелієм у повітря, переважно ще й з світлодіодами – це не лише непотрібні витрати, це пряма шкода довкіллю. Достатньо собі уявити, що внаслідок такого запуску кульок лише випуском школи, де є 3 випускні класи, ми кидаємо у лісі чи в полі 90 поліетиленових пакетів, я вже не кажу про можливу загибель птахів.

Грошовий подарунок вчителям – доцільним було б пам’ятну річ – книга (можна рідкісну), картина, вишиванка. Крім того, яким чином у грошах оцінити роботу вчителя, який вчив та пильнував наших дітей 7 років, якщо ми платимо ведучому на випускний понад 30 000 грн.?

Випускна сукня - заможний власник фірми у Німеччині, коли моя донька у нього гостювала та дивилась сукню на випускний за 300 євро, сказав, що в Німеччині це була б безглузда витрата. Донька зробила висновки ще у Німеччині, а у Львові черга до салонів з сукнями від 10 000 грн.

Витрати у ресторані на людину, як на випускника та дорослого – скоротити до мінімальної суми, яка влаштовує ресторан. Немає жодної потреби у виварках їжі, які на наступних день доведеться викидати. Це не лише гроші, це принцип - не витрачати даремно ресурс. А для наступного дня святкування, якщо є бажання, завжди можна купити свіжу їжу. Алкоголь – хороший, але мінімально. Немає потреби, щоб діти бачили випуск п’яних батьків.

Ми йдемо на свято не їсти чи пити, а спілкуватися та тішитись нашими вже дорослими дітьми.