57935963 660425804371758 2211622950136709120 nНині у мене знайшлося трохи часу і я зміг продовжити свої мандри містом. Я вже писав про чудову, подиву гідну статую богині Діани. ЇЇ грація, чарівна жіноча краса, що застигла в камені, робить її як живу. Вторить її статуя богині моря Амфітрити. Грація, жіночість - робить її конкуренткою богині Діани. Недаремно грізний бог морів та океанів - Нептун взяв Амфітриту собі за жінку.

Але, друзі, ми мали ще одну богиню в центрі міста, яка б сьогодні прикрасила Львів. Це богиня Світязянка - богиня озера Свитязь. Така ж граціозна, така ж закохана, така ж жіноча, як її божественні посестри з плщі Ринок. Стояла вона на фонтані, навпроти пам'ятника королю Данилу.

Тепер тут стоїть якийсь недолугий фонтанчик. Поставили статую Світязянки у 1880р. Скульптор Т. Блотницький Вона героїня поеми А. Міцкевича "Світязянка". У Львові є прекрасні скульптори, які могли, на прохання міста, відновити Світязянку. І жителі були б задоволені , і туристів значно б побільшало І закоханим було б добре, і громадяни Львові шанували б нашу богиню.

Гляньмо, знайшлися фахівці у Львові, які зробили копію Матері Божої, через загазоване довколишнє середовище, а оригінал стоїть у храмі Св. Андрія, де завжди чимало людей, що просять заступництва в Пречистої. Маємо поему Міцкевича, яка так і називається: "Світязянка". Львівська влада мусить виправити те, що знищили московські варвари. Вони руйнівники, а не творці. Добре, що Діана та Амфітрита вціліли. Ось зразок поеми Міцкевича "Світязянка":

Світязянка

Що то за легінь стрункий та красивий,
Дівчина гарної вроди,
Ходять у парі, ледь місяць тужливий
Гляне у Світязі води?
.

Хлопець приносить квітки на віночок,
Дівчина кошик малини:
Певне, коханці зійшлись серед ночі,
В місячні світлі години.

Завжди вони, тільки місяць засяє,
В парі блукають по гаю.
Хлопець- мисливець в тутешньому краї
Дівчина хто- я не знаю...

Переклад Марії Пригари. Інтернет.

Друзі, добиймося відновлення "Дівчини гарної вроди".