1 12642821 10153883829123826 7575596445783180902 nЧастина № 1: Дєнєг нєт но ви дєржитєсь.

Після побиття Беркутом студентів 2013 року мені стало зрозуміло, що Рубікон перейдено: країна, в якій я живу, зовсім скоро стане повним сателітом нашого північного сусіда. І за свободу або треба боротися або емігрувати. І так офісний планктон став революціонером, добровольцем, реєстровим добровольцем в складі МВС та врешті дільничним.

Почалася моя служба в відділку з усвідомлення того, що за моїм робочим столом нічого немає. Немає ручки, олівця, комп’ютера, принтера та навіть паперу, зате є звернення громадян, які мені потрібно розглянути. Далі виявилося, що практично весь відділок поліції на волонтерських засадах придбали оргтехніку за власний рахунок та кожен місяць витрачає свої особисті кошти на папір, картриджі до принтера та їх заправку. При зверненні до свого безпосереднього керівництва отримав туманну відповідь: “Потрібно працювати з підприємцями”. Якого роду це робота можна тільки здогадуватися, але пригадавши свої моральні принципи та те, що один попередників пішов з посади під супровід місцевої преси: “Працівниками Львівського департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції затриманий заступник начальника Сихівського ВП за те, що отримав від підприємця 2.5 тисячі гривень” я вирішив з підприємцями тісно не контактувати). І ось пройшло майже два з половиною роки - неправомірної вигоди я так і не почав брати, а папір і картриджі далі купую за власні кошти. Коли ж мій колега заспамив керівництво рапортами про відсутність належного забезпечення, то у відповідь приходили відписки в стилі: дєнег нєт, но ви дєржитєсь.

А тепер уявіть собі масштаби афери (точно не гірше рюкзаків): в Національній поліції штат близько 130 тис. чоловік де переважна більшість недоотримує елементарних засобів для виконання своїх функціональних обов'язків. І це триває десятиліттями. Інтуїтивно здогаду, що кошти на це з бюджету виділяються. А якщо б компанія Microsoft Ukraine мала можливість перевірити в державному секторі України ліцензії на операційне забезпечення, то вони би ймовірно зібрали на цьому бюджет Молдавії.

В той час, коли голова держави думкою багатіє про країну в смартфоні, стан правоохоронної системи знаходиться на рівні 1762 року де матушка наша Катєріна втарая іздала указ “О воспрещении взяток и посулов и о наказании за оное”. З того часу хабар (неправомірна вигода) де-юре поза законом, а де-факто є незамінною основою системи.

Ну і наостанок вітаю всіх дільничних офіцерів, які чесно несуть свою нелегку службу з професійним святом.

Далі буде..

ACAB

/ #записки_дільничного - це літературний проект в стилі постмодерн, який основаних на реальному суб'єктивному досвіді автора, але події та прізвища відображенні в тексті (ясне діло) не мають свого підтвердження в реальності). Позови в суд можете не подавати.