65105063 693465444401127 4116954512332161024 nЧ. І

Я постійно ходжу по вулицях, що прилягають до площі Старий Ринок, бо звідти починався княжий Львів. Вулиць Марії Сніжної, Вічевої, кн. Лева - ніколи не обинаю. Тут історія старого Львова. Ось вулиця Вічева, 2. Тут розташований костьол та монастир бенедиктинок-унікальна пам'ятка архітектури та історії.

Тут пахне середньовіччям: потужний мур, брама, невелике подвір'я, костьол та монастир і невеликі будівлі, що підкреслюють давність забудови. Навпроти костьол Марії Сніжної, загадковий будинок органіста, а далі широке море центру Львова. Дійсно, весь монастирський комплекс нагадує фортецю, але нічого дивного, монастир Сестер - Бенедиктинок був розташований поза мурами Львова і загроза нападу була постійною. Участь в побудові костьолу та монастиря брали участь найвидатніші львівські майстри - архітектори: Павло Римлянин, що в 1595- 1596рр збудував перший костьол. Фундував будову багатий шляхтич Адам і його дружина Катерина Сапоровські, бо три їх дочки вступили до монастиря. і були його абатисами

Ч. ІІ

Це перший жіночий монастир у Львові, а орден бенедиктинок заснований у 1593р. Наріжний камінь будови освятив львівський архиєпископ Ян Соліковський. В 1627р монастир згорів і його відновив ще один прекрасний львівський архітектор Ян Покорович. В 1748р монастир знову згорів і на цей раз його відновив видатний львівський архітектор Мартин Урбанік. Те, що його будували і відновлювали знамениті майстри, засвідчує про багатство монастиря, а список абатис відкриває нам секрет його багатства. Всі абатиси були з магнатських та крупних щляхетних родів. Навіть дочка Яна Покоровича була монахинею у цьому монастирі.При монастирі виникла перша жіноча школа шляхтянок в Галичині. Взагалі сам монастир і мури були завершені у !608- 1610рр. Вівтар костьолу виконали два львівські мистецькі генії: Б. Меретин та Г. Пінзель. Ще одним цікавим фактом з історії цього монастиря було те, що в 1640 по 1687р абатисою монастиря була Дорота Данилович.- напівукраїнка. Їх власністю був Олеський замок. І відповідно, вона була рідною тіткою знаменитого польського короля Яна ІІІ Собєського, який неодноразово відвідував і фінансував монастир.

Ч ІІІ

Костьол і монастир Сестер Бенедиктинок. Костьол і по- нині приваблює своєю оригінальністю. За монастирем був знаменитий сад чудної краси, але "асвабадітєлі"все понищили і наприкінці саду збудували для себе 19 школу. До речі абатиса Дорота Данилович похована в костьолі біля порогу. Я тут можу сидіти годинами. Навіть фреска на брамі мене довгі роки захоплювала. В цьому знаменитому куточку , у свій час проживав наш Каменяр- Іван Франко. Абатисами були монахині, вихідці з магнатських та шляхтянських родин: Потоцьких, Даниловичів, Скарбеків, Вишневецьких, Коссаковських, Куропатницьких, Семенських, Незабітовських, Сапоровських, Цебровських та ін. За більшовиків тут був склад, . Музпедучилище №2, гуртожиток для студентів. Нині Храм Всіх Святих і монастир Святої Покрови Пресвятої Богородиці Сестер Студиток та школа Святої Софії.( частину матеріалу взято з Інтернету.) Якщо я буду проходити повз монастир і костьол бенедиктинок- знову надовго застряну тут.