39179850 2092632917434430 8821377967125954560 nВи напевно чули через ЗМІ, що нещодавно, а саме 13 червня 2019 року, на сайті Львівської міської ради була зареєстрована петиція про заборону проведення молитовних ход, які потребують перекриття вулиць, чи обмеження у русі громадського, чи приватного транспорту в межах території м. Львова. І очевидно ця петиція набрала такого великого розголосу тільки через те, що вона потребувала, щоб її взяли до уваги, 500 підписів. І більш ніж за 1 добу ці підписи знайшлися.

Коли я вперше побачив цю петицію і те, що вона набрала 500 підписів, на даний час, вона зупинилася на числі 575 підписантів і я відразу сконтактувався з автором цієї петиції Літневським Сергієм. Я його не знаю, знайшов по Фейсбуці і хотів довідатися, які були його мотиви. Чому мене це так цікавило?

Бо якби петиція торкала заборони, чи радше упорядкування всілякого роду публічних заходів, які потребують перекриття вулиць у Львові, то я би це зрозумів. Тоді робиться засідання, узгіднюються певні теми. Але петиція торкає суто заборони проведення молитовних – релігійних ход, які потребують перекриття вулиць у межах Львова. І відповідно я зрозумів, що авторові йдеться тільки виключно про релігійні ходи. Хто живе у Львові, або часто сюди приїздить, знає, що у Львові відбуваються часто дуже багато заходів через які влада міста перекриває вулиці. Це є нормальний процес. Оскільки для різних заходів ці перекриття робляться. Це робиться у встановленому порядку. Пишеться заявка, апробується відповідною інстанцією,узгіднюються години, умови проведення ходи, тощо.

Коли мова йде про УГКЦ, то таких загальноміських молитовних релігійних ход, ми маємо дві. Перша у часі Великого Посту – це є Хресна Дорога, а друга – Загальноміська вервиця, яка відбувається восени. І що цікаво, автор перечислює різні ходи, які відбувалися нещодавно у Львові і він зокрема називає Хресну Ходу, яка розпочалася з вулиці Винниченка і за її маршрутом тимчасово призупинили рух транспорту. Ну очевидно, його остаточне прохання розглянути петицію, щодо заборони проведення релігійних заходів у Львові, які потребують перекриття вулиць,чи перекриття руху транспорту.

Тобто хто уважно читає цей документ, може зрозуміти, що авторові йдеться суто про релігійні заходи, чи ходи. Тобто його бажанням є загнати Церкву до мурів храму. І щоби християни, які знаходяться у Львові, не виходили поза ті мури, а задовільняли свої духовні потреби в межах мурів міста. Хочу пригадати вельмишановному авторові, з яким я намагався поспілкуватися, але він мене культурно відіслав до тексту петиції, тому я покликаюся на неї. Хочу пригадати, що вже один раз в історії України, яка перебувала під радянською окупацією, була спроба загнати Церкву до мурів храмів, а навіть вигнати з мурів храмів і закрити храми.

Вважаю, що дана петиція є тільки виключно такою, що носить провокативний характер, щоб відвернути увагу від інших проблем, або для того, щоби себе показати. Очевидно,що Львів є не сьогодні збудований і його інфраструктура є такою, що бажає кращого для проведення публічних заходів у центрі Львова. І коли мова йде про інфраструктурні розв'язання, то це є питання не до Церкви, чи релігійних організацій,це є питання до органів міської та державної, чи обласної влади. І думаю,що існує план розвитку міста і вони це представлять. Але я не можу ніяк зрозуміти цю емоційну петицію, щодо заборони проведення релігійни заходів у Львові.

Очевидно, що мені дуже дивно, що ця петиція набрала серед жителів Львова, а тільки вони можуть голосувати у ній, аж 575 голосів. А що ж робити? Є так як є, а ми християни продовжуємо дальше жити не тільки у Львові, але в Україні і хочу сказати, що ми маємо таке саме право на сповідування нашої віри, як і інші. Чомусь автор не виступає проти проведення ходів іншого роду, але саме йому йдеться про релігійні ходи.

Вельмишановний авторе петиції, пане Сергію, як християнин обіцяю помолитися, щоби Господь відкрив Вам іншу сторону медалі. Ви як людина інтелігентна, мудра, добра, з часом переосмислите той крок,який Ви вчинили. Всім бажаю гарного вечора і прошу не перейматися цією петицією.